open-navfaktor-logo
search
Zapad kritizirao plan
Bjelorusiji stiglo nuklearno oružje od Rusije; Lukašenko: Tri puta je jače od bombe bačene na Hirošimu
Bjelorusija je počela dobijati taktičko nuklearno oružje od Rusije, rekao je njen predsjednik na ruskoj državnoj televiziji.
14.06.2023. u 08:27
get url
text

Aleksandar Lukašenko rekao je za Rusija-1 da su neka od njih "tri puta" jača od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Lukašenko je rekao da neće oklijevati upotrijebiti oružje ako se njegova zemlja suoči s agresijom.

- Ne daj Bože da danas moram donijeti odluku o upotrebi tog oružja, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo s agresijom - rekao je Lukašenko.

Vladimir Putin najavio je da će prebaciti oružje u skladišta preko ruske granice, ali je naglasio da će zadržati punu kontrolu nad njegovom upotrebom.

Taktičko nuklearno oružje obično se razlikuje od nuklearnih bojevih glava ugrađenih u interkontinentalne balističke projektile.

Namijenjeno je uništavanju neprijateljskih trupa i oružja na bojnom polju, a ne uništavanju cijelih gradova.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko dana najavio je plan da od početka jula u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje. Ruski predsjednik je rekao da će pripreme za ključna postrojenja biti završene 7. i 8. jula i da će tada započeti premještanje.

Zapadni vojni saveznici oštro su kritizirali taj plan.

Bjelorusija će, ako se izvrši plan Moskve, prvi put od 1990-ih imati nuklearno oružje nakon što ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Rasporedit će se projektili Iskander, koji se mogu opremiti nuklearnim bojevim glavama.

Nekoliko bjeloruskih borbenih aviona također je prilagođeno za korištenje novog naoružanja, navodi se u izvještaju TASS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.