open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Bidenova administracija pod pritiskom zbog zahtjeva za zračne udare na Iran: Ne želimo rat, ali...
Američki predsjednik Joe Biden i zvaničnici njegove administracije razgovarali su o vojnom odgovoru na nedavni napad proiranskih grupa na američku vojnu bazu u blizini granice između Jordana i Sirije, javio je Axios, pozivajući se na izvore.Zvaničnici su se sastali kako bi razgovarali o "značajnom vojnom odgovoru" milicijama, navodi se na web stranici vijesti.
29.01.2024. u 23:04
get url
text

VEZANI TEKST - Iran kaže da nema veze s napadom dronom u Jordanu u kojem su ubijeni američki vojnici

- Ne želimo rat, ali oni koji stoje iza ovog napada moraju osjetiti naš odgovor - kazao je američki zvaničnik za Axios.

Direktor CIA Bill Burns pridružio se konsultacijama putem videolinka iz Pariza, gdje se sastao s katarskim premijerom i šefovima izraelske i egipatske obavještajne službe kako bi razgovarali o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u zamjenu za oslobađanje talaca u Gazi, navodi se u izvještaju.

Novinska web stranica javila je da Bijela kuća i Pentagon pokušavaju pronaći opciju koja bi obuzdala rastući rizik od regionalnog rata. Kako Axios navodi, Bidenova administracija je pod pritiskom republikanaca, od kojih neki zahtijevaju zračne udare po Iranu. Izvori su kazali Bloombergu da SAD razmatra različite opcije za osvetu za napad na svoju bazu, uključujući tajnu operaciju protiv Irana.

Američka Centralna komanda saopćila je da su u napadu dronom na vojnu bazu zapadne koalicije u oblasti Al-Tanf u blizini granice između Sirije i Jordana ubijena tri američka vojnika i ranjeno 25. CNN je kasnije izvijestio da se broj ranjenih vojnika porastao na 34.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin obećao je osvetu protiv milicija koje podržava Iran "u pravo vrijeme, na pravom mjestu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.