open-navfaktor-logo
search
Okončan sukob
Azerbejdžan: Armenske grupe u Karabahu položile oružje, obustavljena antiteroristička operacija
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske grupe u Karabahu položile oružje i da je azerbejdžanska vojska obustavila antiterorističku operaciju.
20.09.2023. u 11:39
get url
text

U saopćenju se navodi da je postignut dogovor o zaustavljanju lokalne antiterorističke operacije, uzimajući u obzir zahtjev predstavnika armenskog stanovništva Karabaha posredstvom Ruskih mirovnih snaga.

Iz Ministarstva su naveli i odredbe postignutog dogovora.

- Armenske oružane snage i ilegalne armenske oružane grupe u regionu Karabaha u Azerbejdžanu polažu oružje, napuštaju svoje borbene položaje i utvrđenja i potpuno se razoružavaju. Armenske oružane snage se povlače s teritorije Azerbejdžana, ilegalne armenske oružane grupe se raspuštaju. Paralelno se predaje svo naoružanje, municija i teška vozila. Osigurano je da se gore navedeni procesi odvijaju u koordinaciji s Ruskim mirovnim snagama - navodi se u saopćenju.

Iz Predsjedništva Azerbejdžana je saopćeno da će sutra u gradu Yevlahu biti održan sastanak s predstavnicima armenskog stanovništva u Karabahu, na kojem će se razgovarati o pitanjima reintegracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.