open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme
Australija na udaru ledenog vala, snijeg i mraz zakovali dijelove zemlje
Prema pisanju australijskog portala ABC lokal, snijeg, niske temperature i otežani uslovi vožnje, doveli su do zatvaranja puteva širom države Viktorija, a hladni talas koji je gradove zavio u bijelo traje već nekoliko dana
12.08.2019. u 13:27
get url
text

Jugoistočni dio Australije pogodio je hladan talas, s temperaturama koje su se u planinskim predjelima kretale i oko minus tri stepena, a jedan muškarac je poginuo kada je na njega pala grana drveta. Još u subotu meteorološke službe izdale su upozorenje na snažne i hladne vjetrove, snijeg i mraz.

Prema pisanju australijskog portala ABC lokal, snijeg, niske temperature i otežani uslovi vožnje, doveli su do zatvaranja puteva širom države Viktorija, a hladni talas koji je gradove zavio u bijelo traje već nekoliko dana.

Kako se navodi, pojedini gradovi su prvi put poslije nekoliko decenija bili prekriveni snjegom. U subotu je stradao stariji muškarac (68) dok je skijao u Novom Južnom Velsu, kada je na njega pala velika grana drveta. Planinsko odmarališe Bou Bou u potpunosti je odsječeno zbog snjega, a spasilačke ekipe pokušavaju da očiste puteve.

Služba za vanredne situacije navela je da je primila 145 poziva za pomoć širom države, a više od polovine tih poziva odnosilo se na oboreno drveće.

U državama Victoria i New South Wales upozoreni su da ne putuju ako ne moraju jer je ledeni val s juga donio snijeg na jugoistok Australije, javlja The Weather Channel. Snažni olujni vjetrovi koji su puhali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australijske južne, a osobito jugoistočne države, uzrokujući prometne nesreće i nestanke struje još u petak. Ovaj se val preselio u nedjelju, u Queensland, snižavajući temperaturu i donoseći susnježicu i snijeg.

U nekim mjestima zabilježene su najveće padaline u posljednje dvije decenije, prenio je Queensland Country Life. 

Ledeni val je donio i niz nesreća u kojima je jedna žena izgubila život kada je drvo palo na njen automobil u Yarra Rangesu, istočno od Melbournea, u državi Victoria. Njeno je četverogodišnje dijete hospitalizirano s povredama opasnim po život, javio je The Guardian. 

Gradovi na području Modrih planina u New South Walesu su odsječeni jer je jak snijeg doveo do zatvaranja Velike zapadne autoceste. U Newcastleu, također, u New South Walesu, vjetrovi su odnijeli krov staračkog doma zbog čega je trebalo evakuirati oko 30 ljudi.

Državna služba za vanredne situacije u New South Walesu zaprimila je više od 1000 poziva u pomoć, otkako je počelo nevrijeme u petak, izvijestio je 9 News.

Snijeg nije neuobičajen na višim visinama jugoistočne Australije tokom zime, a to je od juna do augusta. U državama Victoria i New South Wales su brojna skijališta. Međutim Queensland ima suptropsku klimu i snijeg je tu puno rjeđi.

Pretpostavlja se da će se situacija popraviti početkom sedmice, objavio je Index.hr. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.