open-navfaktor-logo
search
Katastrofalni incident
Američka obalska straža potvrdila da su članovi posade u podmornici Titan poginuli
Američka obalska straža objavila je da su pronađene krhotine blizu mjesta gdje je nestala podmornica Titan, te da su svi članovi posade poginuli.
22.06.2023. u 22:11
get url
text

Na nedavno održanoj presici Obalske straže kontraadmiral John Mauger je rekao da još uvijek ne mogu reći kada je zapravo došlo do katastrofe, ali da se pretpostavlja da se desila i prije nego je akcija spašavanja uopće pokrenuta.

- Vodili smo potragu tokom posljednja 72 sata. Imali smo sonarne plutače u vodi gotovo neprekidno i nismo otkrili nikakve katastrofalne događaje dok su one bile u vodi - rekao je.

Ostaci podmornice pronađeni su više od 200 metara od pramca olupine Titanica. Carl Hartsville iz Oceanografskog instituta Woods Hole rekao je novinarima da su pronađeni na području gdje nema krhotina Titanica. Kaže da se radi o području s ravnim dnom.

- Veličina polja krhotina u skladu je s implozijom u vodenom stupu - naveo je.

Novinari su pitali o zvukovima koje su spasioci čuli proteklih dana. Kontraadmiral John Mauger kaže da su postupali u skladu s informacijama koje su imali te da zvukovi koje su zabilježili nisu pripadali podmornici.

- Došlo je do katastrofalne implozije u podmornici koja bi izazvala zvuk koji bismo zasigurno registrirali - rekao je.

Obalna straža nije odgovorila na pitanje o mogućem izvlačenju tijela, prenosi Index.hr.
 


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.