open-navfaktor-logo
search
Videoporuka
Ambasadorica BiH u Mađarskoj: Zasad niko nije zatražio evakuaciju, granica s Ukrajinom prohodna
Niko od bh. državljana nije se obratio Ambasadi Bosne i Hercegovine u Mađarskoj sa zahtjevom za evakuaciju, kazala je Biljana Gutić-Bjelica, ambasadorica BiH u Mađarskoj, u videoporuci koju je uputila medijima putem Vibera.
24.02.2022. u 15:30
get url
text
Biljana Gutić Bjelica
Biljana Gutić Bjelica

- Mađarska ohrabruje državljane Bosne i Hercegovine da se samoinicijativno organizuju i ako okolnosti to zahtijevaju, krenu iz pravca Ukrajine ka Mađarskoj. Za državljane BiH ne treba viza za ulazak u Mađarsku i nisu na snazi ni Covid-mjere za ulazak iz Ukrajine, što znači da će granica biti prohodna - navela je Gutić-Bjelica.

Ukazala je da treba računati na gužve i višesatna čekanja, što je u ovoj situaciji "očekivano i neminovno".

- U trenutku davanja ove izjave, Ambasadi se nije niko od državljana BiH obratio sa zahtjevom za evakuaciju. U slučaju dodatnog pogoršanja situacije i konkretnih upita, Ambasada će u koordinaciji s kriznim štabom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poduzeti daljnje korake - istakla je Gutić-Bjelica.

Ona je ponovila da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine proteklih dana formiralo Krizni štab koji prati situaciju te poduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Podsjetila je da se svi koji trebaju pomoć mogu obratiti Ambasadi BiH u Budimpešti na brojeve telefona + (361) 212 01 06, + (361) 212 01 07, ili na mail [email protected].

Također, MVPBiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: [email protected].

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.