open-navfaktor-logo
search
Nemilosrdni napadi
Altun: Izraelsko nasilje nad novinarima dio njihove kampanje da ušutkaju međunarodne medije
Šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske Fahrettin Altun izjavio je u petak da njegova zemlja oštro osuđuje napade Izraela na novinare.
15.12.2023. u 18:23
get url
text

Altun se oglasio nakon što su izraelske snage napale fotoreportera agencije Anadolija Mustafu Harufa u petak u stočnom Al-Qudsu (Jerusalem) dok je bio na dužnosti.

- Izraelsko nasilje nad novinarima je očigledno dio njihove kampanje da ušutkaju međunarodne medije - istakao je Altun.

Podsjetio je da su "nemilosrdni napadi Izraela" na civile doveli do smrti više od 60 novinara, dok su brojni drugi zadobili teške povrede.

Dodao je da izraelske snage nisu spremne da poduzmu ni najosnovnije korake kako bi osigurale sigurnost novinara.

- Naprotiv, njih samo zanima da spriječe medijske radnike da rade svoj posao kako bi prenosili istinu sa terena. Izrael je stekao naviku da krši svaku međunarodnu normu koja štiti pravo javnosti na tačne informacije - rekao je Altun i dodao:

- Da bi umanjili međunarodnu reakciju, oni pokušavaju prikriti devastaciju na terenu zastrašivanjem novinara. Njihovi napori da zatamne svoje ratne zločine u Gazi i dalje će propadati. Svijet je već vidio toliko toga zahvaljujući hrabrosti medijskih radnika i novinarskih profesionalaca.

Altun je također pozvao sve globalne novinske kuće da otkriju izraelska kršenja ljudskih prava i aktivno se suprotstave njihovom maltretiranju novinara.

- Sve novinske organizacije moraju se suprotstaviti izraelskom maltretiranju i zastrašivanju - naglasio je Altun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.