open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Blinkenom
Aliyev: Antiterorističke mjere u Karabahu nastavljaju se sve dok armenske snage ne polože oružje
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev rekao je američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da će antiterorističke mjere u Karabahu prestati samo ako armenske oružane snage polože oružje.
20.09.2023. u 08:33
get url
text

Aliyev je tokom telefonskog razgovora s Blinkenom objasnio razloge mjera u regionu, navodi se u saopćenju azerbejdžanskog Predsjedništva.

Osvrćući se na prisustvo armenskih oružanih snaga u Karabahu, njihove sve veće provokacije u posljednjih nekoliko mjeseci i "predsjedničke izbore" takozvanog režima, Aliyev je rekao da Baku mora započeti antiterorističke mjere kako bi spriječio te akcije.

- Azerbejdžanska vojska ne gađa civile i infrastrukturne objekte, već samo uništava legitimne vojne ciljeve - dodao je Aliyev.

Ponovo je pozvao na dijalog dok se antiterorističke akcije nastavljaju.

Tenzije u Karabahu porasle su nakon što su armenske oružane grupe nastavile da sistematski otvaraju vatru na položaje azerbejdžanske vojske i postavljaju mine u proteklih nekoliko mjeseci.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su pokrenute lokalne antiterorističke mjere kako bi se ponovo uspostavila ustavna struktura u Karabahu.

Odnosi između bivših sovjetskih republika, Azerbejdžana i Armenije, napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Baku je od armenskih snaga oslobodio većinu teritorije tokom 44-dnevnih sukoba u jesen 2020. godine, koji su okončani nakon primirja postignutog uz posredovanje Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.