open-navfaktor-logo
search
"Plug" i "Tragač"
Akcije SIPA-e širom BiH: Hapse dilere droge i krijumčare duhana za nargile
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros provode brojne pretrese i hapšenje u sklopu dvije operativne akcije koje su u toku, saopćila je ta policijska agencija.
03.10.2023. u 11:35
get url
text

U sklopu operativne akcije "Plug" koja se provodi na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Općine Srebrenica, traju pretresi stambenih i poslovnih prostora na 17 lokacija. 

Ove aktivnosti provode se zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizovani kriminal, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje, krijumčarenje, te zloupotrebu službenog položaja. 

Dosad je u ovoj akciji uhapšeno 12 osoba.

- One se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavku duhana za nargile u Republici Srbiji, nakon čega su ga krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu, te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima. Pri tome su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreznih davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, na koji način je nanesena šteta po budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000 KM - naveli su iz SIPA-e.

Dodaje se da je prilikom pretresa dosad otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

- Pretresi se vrši po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona kao i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine - naveli su iz SIPA-e. 

U drugoj akciji, kodnog naziva "Tragač", a koja se provodi na području Lončara, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Čović Polja, Odžaka i Brčko distrikta BiH u toku su pretresi na šest lokacija, na kojima je dosad otkriveno i privremeno oduzeto oko sedam kilograma marihuane, 12 paketića materije koja asocira na spid, oko 500 grama materije koja asocira na kokain, 50 cijelih stabljika indijske konoplje na sušenju, kao i oko 4.500 KM, 2.065 eura i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno krivično djelo.

Aktivnosti se provode zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Pretresi se radei po nalozima Okružnog suda u Doboju a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Doboj, a u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

O konačnom ishodu obje operativne akcije javnost će biti informirana naknadno, naveli su iz SIPA-e. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.