open-navfaktor-logo
search
Prognoze
Akademik i ekonomista Muris Čičić o vještačkoj inteligenciji: Da li će roboti uzeti poslove ljudima?
Kada se uzmu u obzir razvoji i predviđanja, a temelje se na višestrukim studijama koje su proveli McKinsey Global Institute, Univerzitet Oxford i Američki ured za statistiku rada, u toku su ogromne i neizbježne promjene.
17.04.2023. u 09:36
get url
text

Istraživanja sugerišu da će kontinuirana implementacija umjetne inteligencije utjecati i na posebno obučene radnike i na službene radnike. Konkretnije, do 2025. godine nestat će čak 85 miliona radnih pozicija, a njih će zamijeniti mašine, odnosno vještačka inteligencija.

Kai-Fu Lee, stručnjak za umjetnu inteligenciju i izvršni direktor kompanije Sinovation Ventures, napisao je u eseju iz 2018. da će 50 posto svih poslova biti automatizovano pomoću umjetne inteligencije u roku od 15 godina.

- Računovođe, fabrički radnici, vozači kamiona, pravni pomoćnici i radiolozi – da spomenemo samo neke – suočit će se s poremećajem sličnim onom s kojim su se suočili poljoprivrednici tokom industrijske revolucije - napisao je Lee.

Lee navodi četiri osnovne slabosti umjetne inteligencije koje će je spriječiti da preuzme određene poslove. Ukratko, umjetna inteligencija nije baš dobra u složenom strateškom planiranju, poslovima koji zahtijevaju preciznu koordinaciju oko-ruka, suočavanju s nepoznatim i nestrukturiranim prostorima, pokazivanju empatije.

- U pitanju je prognoza na bazi raspoloživih podataka šta bi sve moglo da se desi aktiviranjem vještačke inteligencije u kontekstu novih zanimanja uposlenosti. Ja bih rekao da su ta predviđanja vrlo prosječna u smislu da nam ne mogu dati tačne pretpostavke šta bi se moglo desiti, ali da će doći do određenih promjena, sigurno će doći i već dolazi. U tom smislu ako gledate tržište rada danas za nešto što je jako dobro i što je fiksirano, onda sve što se desi bit će negativno, a obratno, ako gledate mogućnosti da postoje šanse da se stvari unaprijede, da se ljudi riješe tegobnih poslova i ukoliko vještačka inteligencija može pomoći, to bi bilo pozitivno – kaže ekonomista prof. dr. Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH. 

Međutim, postoji i druga strana medalje: Roboti i umjetna inteligencija (AI) oduzet će ljudima neke poslove, ali će također stvoriti nove, piše Builtin.com.

- Očekuje se od vještačke inteligencije ne samo da ukine neke poslove, nego da kreira i nove poslove. Pojavit će se zanimanja koja ne postoje danas. A pogotovo u oblasti usluga, u oblasti njege, u oblasti unapređenja života – ističe Čičić.

Kaže i da je sigurno da će vještačka inteligencija nekoga oštetiti, ali sve skupa će pomoći stanovništvu.

- Vjerujem da će više pomoći nego odmoći, međutim već se javljaju mnogobrojne sumnje eventualne zloupotrebe vještačke inteligencije sa aspekta kreiranja kriminalnih radnji, isto tako sa aspekta da mašine mogu možda preuzeti određenu nadležnost od ljudi. To je već Kubrickov film "2001: Odiseja u svemiru" predvidio, da se kompjuter otme kontroli čovjeka i da počne da funkcioniše po nekom svom nahođenju, što je još u sferi naučne fantastike, ali nije zanemarivo u smislu da se ne može desiti – poručio je Čičić.

Napomenuo je da je vještačka inteligencija dobra za čovječanstvo ukoliko joj se da da čisti, kuha, vozi, no ako joj se da da razmišlja i donosi odluke na emocionalnoj osnovi, tu je opasnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.