open-navfaktor-logo
search
Analiza
Ahatović: Ako politički stajete iza izjave ministra odbrane Izraela, nema dileme na kojoj ste strani historije
Iron Dome, Smach Dragon, Blue Wolf i Heron su samo neki instrumenti kontrole koji dozvoljavaju Izraelu komfor u informacijskom i obavještajnom smislu.
11.10.2023. u 14:58
get url
text

VEZANI TEKST - Potresno svjedočanstvo iz Gaze: Novi genocid nad Palestincima, Izraelci ne uništavaju Hamas, ubijaju žene, djecu...

Zato se i desio obavještajni propust i zanemarivanje informacija od strane izraelske obavještajne službe Mosad koje su došle iz različitih izvora o tome da Hamas priprema nešto veliko.

O čemu se radi. Iron Doom je proturaketni sistem koji je Izrael razvio kao bi se zaštitio od primitivnih raketa ručne izrade koje upotrebljavaju Hamas i Hezbolah. Sistem ima domet od 250 km u presretanju sa 90 postotnim učinkom. Baterija ovog raketnog sistema košta 50 miliona američkih dolara, a jedna od 20 raketa u lanseru košta između 100.000 i 150.000 američkih dolara. Sam razvoj softvera za ovaj sistem koštao je 210 miliona američkih dolara, a kompletan razvoj s lanserima, komandnim centrima i radarskom mrežom, preko 1,6 milijardi.

Smach Dragon je poseban sistem koji se ugrađuje na oktokopter dronove na koji se može montirati vatreno oružje i bacači granata 40 mm, prislušna oprema, audiovizuelna oprema za osmatranje noću itd. Služi za nadzor i vršenje atentata na osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti zemlje. Upravlja se pomoću umjetne intaligencije i unaprijed unesenih informacija u program za upravljanje letjelicom ili sa kontrolne stanice.

Blue Wolf je softverska aplikacija koja sadrži sve sigurnosne informacije o osobama od interesovanja sigurnosnih agencija, a aktivira se na fizionomiju lica i odmah upozorava korisnika na osobu koja potencijalno može biti opasna.

Heron je izraelska bespilotna letjelica koja ima vrlo sofisticiranu video opremu za izviđanje s 250 km vidnog polja koje se može kontrolirati noću i danju. Ove letjelice drže pojas Gaze pod stalnom kontrolom i mjesečno naprave 4000 sati naleta iznad ove palestinske enklave. Izraelska vojska ima po jednog obavještajca u svakoj jedinici koji koordinira informacije iz svih ovih izvora i prenosi ih vojnoj strukturi koja na osnovu tih i drugih informacija sprovodi vojne operacije.

(Foto:AA)

Takav sistem zaštite i stalne kontrole i praćenja svih aktivnosti u pojasu Gaze, Hamas je porazio s blokatorima mobilnog i radio signala, raketama ručne izrade, bagerima, ultralakim letjelicama, kvadovima i motociklima s grupama komandosa naoružanih lakim pješačkim naoružanjem. Hamas je napad na Izrael pokrenuo s ciljem popularizacije svog političkog narativa kroz instrumente hibridnog ratovanja u njegovom informacijskom dijelu.

Grupe komandosa hibridne gerile koje je Hamas poslao bili su indoktrinirani da se bore do kraja i da pri tom nanesu maksimalnu štetu, a sve njihove aktivnosti išle su uživo na društvenim mrežama. Mjesecima su čelnici Hamasa davali pomirljive izjave kritikovali svoje rivalske frakcije zbog raketiranja Izraela, tražili finansijsku saradnju sa državom Izrael. U tom periodu nije bilo novih doprema naoružanja niti agresivnih aktivnosti Hamasa, sve sa ciljem desepcije gore pomenutog sistema izraelskog nadzora nad pojasom Gaze. Hamas je sve svoje napore uložio u ovaj poduhvat koji je pripremao skoro dvije godine s ciljem da preplavi sistem sigurnosti Izraela na ciljanom području i da šokira njegov politički i sigurnosni sistem odlučivanja. Cilj je bio jedan, pobiti što više ljudi za što kraće vrijeme i izvlačiti se s teritorije Izraela uz uzimanje talaca.

VEZANI TEKST - Uznemirujuće fotografije: U izraelskim napadima u Gazi ubijeno najmanje 950 Palestinaca

Akcija je krenula s 5000 raketa s kojim je preplavljen proturaketni sistem Iron Dome koji nije mogao da spriječi sve rakete da dođu do svojih ciljeva. Istovremeno, na hiljade Hamasovih komandosa hibridne gerile su se stuštili na teritoriju Izraela likvidiravši predstraže izraelske vojske na zaštitnom zidu. Služili su se bagerima da naprave prolaze u zaštitnom zidu kroz koji su prošli motocikli, kvadovi da udarnim grupama, a iznad njih su im saborci preletali sa ultralakim letjelicama, dok je bilo grupa koje su došle i sa mora u gumenim čamcima i iskrcali se na izraeslku obalu. Čim su ušli u izraelsku teritoriju počeli su nasumice da pucaju na sve što se kreće. Nisu pravili razliku između djece i odraslih i ubijali su sve na koga su naišli, čak i po kućama i stanovima dok god izraelska policija nije reagovala.

S obzirom na rasprostranjenost i obim napada amora kopna i iz zraka, sigurnosni sistem na jugu Izraela je bio potpuno paraliziran i nemoćan da zaštiti građane. Vojni objekti su napadnuti istovremeno, a vojnici i osoblje uhvaćeni na spavanju i pobijeni, a oružje oprema i municija konfiskovani kao u kasarni Raim kod istoimenog Kibutza gdje su na koncertu koji se održavao tog dana Hamasovi komandosi zatekli na stotine mladih Jevreja, koji su većim djelom pobijeni. Ukratko raspad sistema sigurnosti uslijed koncetracije kritične mase napadača na namjerno ciljanom prostoru. Ovaj monstruozni plan u potpunosti demaskira Hamas i lišava ga svake veze sa političkim pokretom, jer se očito radi o zločinačkoj organizaciji koja svojim neodgoronim djelovanjem dovodi u opasnost kompletnu populaciju Palestinaca u pojasu Gaze.

(Foto: AA)

Sa druge strane, ni takvo bestijalno ponašanje Hamasa ne abolira Izrael od činjenice da Palestince decenijama drži u državnom rasizmu, kao građane drugog reda, podređenim u svakom smislu, diskriminiranim, bez elementarnih ljudskih prava i sloboda, bez prava na upravljanje sopstevnom državom, lišenih svakog ljudskog dostojanstva i izloženim državnom teroru i policijskoj državi koja gumenim mecima, suzavcem, atentatima na javnim mjestima bez obzira na kolateralnu štetu, hapšenjem  djece od uzrasta 8-9 godina kad god ima se ukaže prilika, vrši sistemsku dehumanizaciju Palestinaca. Time države Izrael direktno utiče na palestinsko postojanje s ciljem smanjenja njihovog broja u svakoj prilici s ciljem otimanja njihove zemlje s izgradnjom novih ilegalnih naselja za jevrejske doseljenike.

Ponašanje Izraela u pojasu Gaze najbolje oslikava tu retrogradnu politiku. I pored činjenice da Izrael skoro sve može da prati, da jasno definiše ciljeve i upotrijebi srazmjernu silu u pojasu Gaze konkretno, to se ne dešava. Umjesto toga Izrael upotrebljava razorne vođene bombe GBU 31 i 32 i 38 od 900,450 i 227 kg koje prave ogromnu materijalu štetu s jasnom namjerom da nanesu što više civilnih žrtava.

VEZANI TEKST - Izraelski ministar odbrane poručio vojnicima "da se oslobode svih ograničenja"

Bomba od 900 kg sadrži 450 kg visokobrizantnog eksploziva. Ona kad padne pravi krater od 11 metara, tako da upotreba takvog oružja u urbanom području ne može biti selektivna. Nepostojanje empatije za stradanje palestinskog naroda u Izraelu, što je njihova zvanična državna politika, je generator radikalizma čiji je direktni produkt Hamas. S druge strane, svaki radikalizam kompromitira pravednu borbu Palestinaca za vraćanje zemlje koja im je silom oteta, i koji nemaju većinsku podršku kako svijeta tako i okolnih arapskih zemalja koje su svaka za sebe sklopile separatni mir i razne sporazume s Izraelom. Očaj koji izaziva ovakva situacija proizvodi stalno nezadovoljstvo i gnjev palestinskog stanovništva koji ideologije poput Hamasove kanališu za svoje potrebe.

Izostanak empatije svijeta za stradanjem Palestinaca je hipokrizija morala koja je nakon događaja u Izraelu od 7. oktobra dobila i opravdanje pokazala nam je u kakvom svijetu živimo. Velikih i regionalnih sila se više niko ne boji i sada i najmanji igrači u određenom regionu traže način da ostvare svoje svoje ciljeve milom ili silom. Kriza u Ukrajini je pokazala da je i Ruska Federacija kao rivalska supersila u teškoj krizi i da svoj obraz mora oprati negdje drugo. Bliski Istok se Rusima uvijek činio pogodnim tlom za obračun sa svojim rivalom SAD-om. Tako je bilo i ovaj put. Nakon pokretanja američke grupacije nosača aviona G.Ford, izjava predsjednika Bidena i s druge strane izjava ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije i čelnika Irana jasno je kome je u interesu bio ovaj napad na Izrael, kao što je jasno da je nova-stara polarizacija svijeta trenutno na sceni.

Na kraju, ako ste politički u stanju stati iza izjave izraelskog ministra odbrane Yoava Galanta u kojoj kaže da su u izraelskoj vojsci zanemarili sva pravila ratovanja i da se njihovi vojnici neće smatrati odgovornim za bilo šta i da neće biti vojnih sudova, onda dileme više nema na kojoj ste strani historije.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.