open-navfaktor-logo
search
Učestvuje više od 800 izlagača
Otvoren 25. međunarodni sajam privrede u Mostaru
Autor: Fena
16.04.2024. u 12:54
get url
text
Premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorio Sajam
Premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorio Sajam
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković svečano je u utorak otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru koji je 25. put ugostio privrednike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.
Na ovogodišnjem sajmu koji će trajati do 20. aprila, čiji je zemlja partner ponovo Hrvatska, učestvuje više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja.
Plenković je tom prilikom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih kompanija na Sajmu pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH.
Prema njegovim riječima, trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine bila je nešto manja od četiri milijarde eura.
 - BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, takva je da praktično nema važnog saobraćajnog pravca, a da nije vezan za naše dvije države i stoga želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora Vc koji će od Budimpešte, preko Osijeka pa do Ploča povezati naše dvije zemlje kroz taj evropski pravac – kazao je Plenković. 
Hrvatski se premijer osvrnuo i na projekt Južne plinske interkonekcije.
- Želimo da taj strateški, energetski projekt, ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna finansijski ga podržati i zato želimo da se unutar Bosne i Hercegovine postigne dogovor, koji će uvažiti strateške interese svih, a posebno Federacije BiH i hrvatskog naroda unutar FBiH - poručio je Plenković.
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je Sajam privrede postao brend Mostara, ali i snažni pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na više dijaloga te jaču ekonomsku saradnju.
- Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi, na kraju krajeva, da nam budu tutori i mentori.
Uvjeren sam da možemo puno toga zajednički uraditi u narednom periodu i pozivam sve kompanije iz Srbije da sarađuju s partnerima iza Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, s Hrvatskom, da nastavimo uvećavati našu trgovinsku razmjenu jer to može koristiti jednima i drugima - poručio je Vučić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.