open-navfaktor-logo
search
Meteorolozi
Narandžasto upozorenje za danas i sutra zbog ekstremno visokih temperatura zraka
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdalo je  narandžasto upozorenje za područje Bosne i Hercegovine za 12. i 13. juli od 12 do 17 sati, zbog ekstremno visokih temperatura zraka.
12.07.2023. u 08:00
get url
text

Najviše dnevne temperature zraka bit će između 33 i 38 stepeni Celzijusa. 

- Neophodno je maksimalno prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom ugodnijih dijelova dana te provoditi mjere zaštite od UV zračenja. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, naprimjer starije i vrlo mlade osobe - upozoravaju iz FHMZ-a.

U Bosni i Hercegovini jutros je sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica i Široki Brijeg 16 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 17, Srebrenica 18, Bugojno i Drvar 19, Livno i Sarajevo 20, Sanski Most, Trebinje, Zenica i Zvornik 22, Mostar, Prijedor, Stolac i Tuzla 23, Doboj 24, Bihać, Bijeljina i Neum 25, Gradačac 26, Banja Luka 27 stepeni. Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 946 milibara, za 4 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano i vruće. U poslijepodnevnim satima uz lokalni razvoj oblaka mogući su pljuskovi sa grmljavinom u sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U četvrtak, 13. jula, bit će pretežno sunčano i vruće. U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni. 

U petak, 14. jula, prijepodne u Bosni bit će pretežno oblačno. U ranim jutarnjim satima, ponegdje, prolazni pljuskovi u sjevernim područjima. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a  najviša dnevna uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 37 stepeni. 

U subotu, 15. jula, bit će pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 24, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni, saopćeno je iz FHMZ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.