open-navfaktor-logo
search
Vrijedna podrška
Zemaljski muzej BiH dobio 599.511 dolara za projekte od Fondacije ALIPH iz Švicarske
Dvogodišnji projekat "Reconstruction of Joinery and Selected Storage Rooms of the National Museum of Bosnia and Herzegovina", u vrijednosti od 599.511 USD u potpunosti odobren i usvojen za finansiranje od strane Fondacije ALIPH, sa sjedištem u Švicarskoj.
03.11.2020. u 18:13
get url
text

Fondacija ALIPH – International alliance for the protection of heritage in conflict areas, prepoznala je važnost i vrijednost zbirki Zemaljskog muzeja BiH, kao i njihovu referentnost unutar svjetske muzejske i naučne zajednice te je u konkurenciji više stotina aplikacija iz cijelog svijeta, izabrala za finsansiranje.

- Ovom prilikom želimo se zahvaliti našim partnerima i poslovnim prijateljima iz Muzeja Louvre (Pariz, Francuska), za savjetodavnu pomoć koju su nam pružali proteklih mjeseci, jednako kao i kancelariji UNESCO-a u Sarajevu i Ambasadi Francuske u Sarajevu, bez čije logističke podrške saradnja ZMBiH s Muzejom Louvre, sigurno ne bi bila tako uspješna i plodonosna.

Realizacijom ovog projekta izvršit će se potpuna sanacija tri najveća i najvažnija depoa ZMBiH, u kojim je trenutno smješteno oko 650 000 arheoloških, etnoloških i entomoloških eksponata i uzoraka, privesti kraju stalni postav "Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba" te dovršiti sanacija (restauracija i zamjena) stolarije tokom posljednjeg rata najteže oštećenog, južnog paviljona ZMBiH, u kojem je smješteno Odjeljenje prirodnih nauka ZMBiH – istakli su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izrada projektne dokumentacije za pojedine faze ovog projekta izvršena je uz nadzor i u saradnju sa stručnjacima Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

- Posebno nam je drago naglasiti da se Fondacija ALIPH ovim pridružuje dugoj listi međunarodnih institucija, partnera i prijatelja ZMBiH, uz pomoć kojih smo proteklih nekoliko godina izvršili ozbiljne intervencije na infrastrukturi našeg najvećeg i najznačajnijeg muzeja, kako bi mu zajednički vratili stari sjaj. Prema detaljnoj procjeni stručnjaka Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, u čiju nadležnost kao Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine spada i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, za njegovu punu sanaciju, rekonstrukciju i restauraciju potrebno je oko 7,5 miliona KM. Zahvaljujući inostranim donatorima i partnerima, predvođenim Ambasadom SAD-a u Sarajevu, u proteklim godinama je u infrastrukturu ZMBiH uloženo oko 3.500.000 KM, što uz približno 650.000 KM koje smo za istu namjenu od 2015. do danas dobili od različitih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, čini nešto više od 50 posto potreba za obnovu elementarne infrastrukture ove graditeljske cjeline – istakli su iz ZMBiH.

Dodali su i da ih otužna bosanskohercegovačka realnost primorava da ratnu štetu i postratnu nebrigu uglavnom saniramo novcem poreskih obveznika građana Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Švedske, Italije, Švicarske, Irske, te drugih zemalja, te se nadaju da će državne, federalne, kantonalne i gradske vlasti naše drage Bosne i Hercegovine, uskoro, i u prikladnijoj mjeri prepoznati važnost onoga što se nalazi u geografskom centru njenog glavnog grada.


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.