open-navfaktor-logo
search
U subotu
U Gornjem Vakufu promocija knjige i filma novinara Media centra Nedžada Abdića
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 15:14
get url
text
BZK "Preporod" Gornji Vakuf u saradnji sa BZK "Preporod" Vitez organizuje promociju filma "Bedem" i knjige "Memoari iza bedema", autora novinara Media centra i Radija BIR Nedžada Abdića.
Film i knjiga, čiji je izdavač Media centar Islamske zajednice u BiH, tretiraju agresorske zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Starom Vitezu počinjene 1993. godine.
O knjizi će ovom prilikom uz autora govoriti dr. Amir Kliko, dok će program moderirati Damir Bešić.
- Nedžad je bio dovoljno odrastao da pamti i zapamtio je. Traume se pamte. Njih je teško prepustiti zaboravu. One su takve da čovjeka muče i proganjaju svakodnevno za čitav život. Nameću se pred očima kao aveti.
Vremenom, ljudi s njima rastu i nauče živjeti s njima u tužnom suživotu. Nedžad je to naučio. Žal za ubijenima, kojim su prožete njegove priče, rasterećuje lijepim sjećanjima na dobre i bezazlene ljude čije smrti detaljno opisuje - napisao je u tekstu recenzije dr. Kliko. 
Priče u knjizi su ispričane iz autorove tadašnje perspektive. Kao dvanaestogodišnjak je svjedočio zločininima, ali i otporu  Bošnjaka sa ovog područja.
- Drago mi je što imam priliku predstaviti knjigu i film u Gornjem Vakufu, s obzirom na naše slčno iskustvo kada je u pitanju odbrana od agresora. U tom smislu, međusobno se dobro razumijemo - rekao je autor Abdić.
Promocija će biti održana 27. aprila u 20 sati u Islamskom edukativnom centru "Nur" u Gornjem Vakufu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.