open-navfaktor-logo
search
Nagrađivani umjetnik
Šemsudin Gegić: Kada si bolestan, trebaš nanovo učiti kako živjeti jer smrt je sve dalje ako se boriš
Fondacija za kinematografiju istaknutom spisatelju, dramaturgu, pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju Šemsudinu Gegiću dodijelila je priznanje kao zasluženom filmskom radniku, dugogodišnjem profesoru filmske glume i produkcije, autoru više desetaka nagrađivanih filmova i TV serija, te dobitniku brojnih priznanja. 
14.12.2022. u 22:01
get url
text

- Brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, koje sam u dugogodišnjoj karijeri dobio lično kao pisac, autor i reditelj i za djela iz mog bogatog stvaralačkog opusa su me uvijek stimulirale za novo i bolje, ali i obavezivale da ostanem dosljedan svom autorsko-rediteljskom rukopisu i zadržim postignut visok kreativni nivo. Priznanje za poseban doprinos razvoju bh. kinematografije, koje mi je danas dodijelila naša respektabilna Fondacija za kinematografiju, veoma me obradovalo iz prostog razloga što ono u sebi sublimira i sadrži svo moje filmsko stvaralaštvo za ovih 35 godina, tretirano kao lični autorski doprinos bh. kinematografiji u njenih 75 godina veoma značajnog, kreativnog i kvalitetnog postojanja. Na podizanju mog zadovoljsta utječe i obavijest Fondacije da su me za ovo značajno priznanje nominirali kolege profesori sa ADU Tuzla Jasmina Čelebić Tanović i Zoran Pavljašević kao i Flash Production Sarajevo, kojima se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujem. Da, sretan sam i ispunjen ponosom - poručuje Gegić koji posljednjih nekoliko godina živi i djeluje u Italiji.

Državu nije promijenio jer su mu trebali bolji uvjeti rada, zapravo teška bolest, karcinom pluća i limfnih žlijezda, ga je natjerala da potraži spas daleko od domovine. 

- Moja osnovna bolest je pod kontrolom i stalnim vizitama i onkološkim snimanjima, a tzv. nus-pojave koje je karcinom napravio u meni se, također, liječe terapijama i to je neminovnost. Do sada se moj moto "Kada si bolestan, trebaš nanovo učiti kako živjeti jer smrt je sve dalje ako se boriš" pokazao ispravnim i nadam se tome i za ubuduće - ističe Gegić. 

I dok vodi bitku, Gegić ujedno stvara nova umjetnička djela kao što je nagrađivani film "U Borbi, pleši", ili multimedijalni performans "Dnevnik seobenog lica"...

- Imam tu čast i zadovoljstvo da me još iz stvaralačkog vremena "ranih radova" pa sve do današnjih dana prati, podržava, poštuje i voli kao stvaraoca zaista, kako se to kaže, "velika armija pozorišnih, filmskih i TV gledatelja i čitatelja". Taj broj je još više narastao otkako su saznali da se već četiri godine borim protiv i liječim od karcinoma pluća i limfnih žlijezda. Liječe me onkološki ljekari respektabilne bolnice Ospedale San Raffaele Milano, a liječim se i sam tzv. art-terapijom, tako što pišem knjige i režiram filmove pod strogim nadzorom mojih ljekara. U ove četiri godine liječenja nastali su moji književni i filmski projekti, koji se čitaju i prikazuju kod nas, širom Evrope i svijeta, a priskrbili su nam i veoma respektabilne nagrade.

Ono što mogu najaviti je moj prvi roman kojeg, sa prekidima tokom rada na spomenutim projektima, pišem evo već je peta godina nastala. Ako me zdravlje posluži, trebao bih ga imati spremnog za štampu u prvim mjesecima naredne godine. Mali broj je kolega čiji književni rad izuzetno respektujem, a kojima sam dao na čitanje rukopis u nastajanju i od njih dobio veoma, veoma pozitivne ocjene. Roman pišem na našem jeziku i ovo je ujedno informacija za izdavačke kuće u našem regionu.

Također, prije deset mjeseci sam na najvećoj domaćoj BH Telecom platformi za produkciju audio-vizuelnih sadržaja BHContentLab ponudio autorski serijal od četiri kratka doku-filma naslova "Matična riječ" (bh. Majka Hrabrost) i očekujem njihov odgovor - kaže Gegić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.