open-navfaktor-logo
search
Probe u toku, premijera u aprilu
"Pinocchio" stiže u Pozorište mladih Sarajevo: Mjuzikl o ljubavi koja daje život
Faktor
16.03.2024. u 08:28
get url
text
Pozorište mladih Sarajevo
Pozorište mladih Sarajevo
U Pozorištu mladih Sarajevo počeo rad na mjuziklu "Pinocchio" rediteljice Nine Kleflin.
- Za Pozorište mladih Sarajevo mart je značajan, jer smo već nakon premijere "Ne daj se, generacijo", počeli sa radom na novoj predstavi, "Pinocchio" rediteljice Nine Kleflin. Sa sigurnošću mogu reći da će ovo biti jedan od najznačajnijih projekata na našoj sceni. Mjuzikl, kao teatarska forma nije toliko često na našoj sceni i sa te strane imamo kreativnu tremu, opet radujemo se izazovu u kojem potpuno vjerujemo našim autorima i umjetnicima. Sa druge strane radi se o produkcijski kompleksnoj predstavi gdje će na sceni biti više od 20 učesnika: glumci, plesači, pjevači, muzičari, kao i tim iz tehnike koji prati čitav proces. Radimo najbolje što možemo kako bi publici i ovaj put ponudili nešto novo - kazao je direktor pozorišta, Ismir Fazlić.
Rediteljica Nina prema poznatoj Colodijevoj knjizi napisala je libretto koji prati originalnu priču, ali joj daje suvremenu oštricu.
- Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u suvremenom društvu i raduje i tišti. Pinocchio taj divni drveni lutak dobar je, ali lakomislen, brz je u glavi, ali neoprezan u postupcima, vodi ga čežnja i zanos života. I razni ga izazovi vrebaju u njegovim avanturama. No ljubav, ta najveća od svih dobrih sila, izbaviti će ga i dati mu život.
O tome će biti naša predstava: o ljubavi koja daje život, o potrebi svakog čovjeka da ne bude sam, da ima nekog svog. Radujem se saradnji s Pozorištem mladih, zahvalna sam za povjerenje da možemo iznijeti jedan ovako veliki projekt i mislim da smo na pragu velike pozorišne čarolije.
Autorsku muziku pišu velike hit - makerice Ines Prajo i Arjana Kunštek, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Vanja Ciraj, a koreograf Belma Čečo Bakrač. Ekipa je sjajna, a uz Marija Drmaća kao Pinocchia ja nemam nikakvih briga. Ostaje mi samo hrabar pogled prema probama i kreativnom procesu koji čekam s inspiracijom i veseljem – kazala je Nina Kleflin.
U predstavi igraju: Mario Drmać, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Dženita Imamović Omerović, Armin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Ana Marija Tomić, Almir Kurt, Edo Husić, Iman Bubić, Sara Vojičić, Nikolina Vujić, Haris Bidžan, Alen Hadžić, Marko Mirković
Premijera predstave "Pinocchio" planirana je krajem aprila.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.