open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Otvorena izložba kaligrafskih radova Hazima Numanagića
Kaligrafija je bitan sadržaj sakralene umjetnosti svijeta, a u BiH je njene različite oblike moguće pratiti u vremenu jednog cijelog milenija
06.05.2019. u 18:46
get url
text

U okviru Međunarodne konferencije "Sarajevo i svijet", koja je dio programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad, večeras je u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba "Četrdeset kaligrafskih slika Hazima Numanagića".

Na izložbi su predstavljene kaligrafske slike izvedene klasičnim tehnikama na papiru, malteru i kamenu.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je naglasio da se "ovom izložbom javnosti predstavlja živi tok bosanske kaligrafske tradicije".

- To više nije i nikada ne smije biti marginalizirano i orjentalizirano bosansko naslijeđe. Ono pripada ovoj zemlji, ovom narodu, onako kako brojni drugi sadržaji kulture naše religijske i druge pluralnosti pripadaju svima nama. Ovo naslijeđe je privatno i javno, njime se predstavljamo i sebi i svijetu - kazao je Hadžibajrić.

Kaligrafija je bitan sadržaj sakralene umjetnosti svijeta. U BiH je njene različite oblike moguće pratiti u vremenu jednog cijelog milenija. Prisutnost kaligrafske umjetnosti u BiH nikada nije prekinuta. Raskošno bosansko kaligrafsko naslijeđe nastalo je u prethodnim stoljećima i sačuvano je do danas. Javlja se na zidovima džamija, tekija, kuća, na grnčariji, metalu, drvetu, tkanini. Kaligrafski rad Hazima Numankadića moguće je smjestiti upravo u taj milenijski tok bosanske kratke umjetnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.