open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Održan tradicionalni Božićni koncert u Domu oružanih snaga BiH
U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je upriličen tradicionalni Božićni koncert.
12.12.2023. u 20:40
get url
text

{$galerijaFotografija}

Domaćini ovog događaja su zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić, sa nadbiskupom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem.

Vukšić je održao prigodni govor u kojem je istakao da je ovaj koncert uvijek bio draga i vrlo posjećena svečanost, prenijela je IKA.

- Zračio je prijateljstvom i otvorenošću. Večeras je opet tako. Stoga nas vrlo raduje vaša prisutnost i hvala vam za dolazak. Osim pozdrava, svake godine do sada u ovoj prilici izrekao bih također jednu božićnu želju, prikladnu trenutku i društvenim okolnostima, pa ćemo tako učiniti i ovaj put.

Molim Gospodina Boga da sve ljude i narode u svijetu obdari krepošću strpljenja, uzajamnim uvažavanjem i međusobnim povjerenjem te blagoslovi odgovornošću za opće dobro, poštivanjem ljudskoga života i zaštitom dostojanstva svakoga čovjeka i porodice. I neka te vrednote okupljaju i vode također nas u Bosni i Hercegovini - kazao je Vukšić i dodao:

- U toj želji, kao i svake godine, molimo: Gospodine Bože, hvala Ti što si nam opet darovao brojne prijatelje! I dok poštujemo i uvažavamo različitost njihovih službi, imena, pripadnosti, uvjerenja, činova i odgovornosti, znamo da smo svi, kao Tvoja stvorenja, pred Tobom jednaki, a da smo međusobno braća i sestre, te pozvani na dobrotu i svetost. Hvala Ti za sve dobre ljude!

Za samozatajne organizatore ove priredbe! Naročito za ove vješte umjetnike. Nagradi ih za njihovo neumorno vježbanje i donošenje osmijeha na naša lica! A sve nas pretvori u trajno oruđe i graditelje dobrote, dobrih odnosa, povjerenja, mira i nade! I na kraju, zazivajući Božiji blagoslov na sve vas, vaše porodice i na ovaj muzički ugođaj, katolicima i pravoslavcima unaprijed želim sretan i blagoslovljen Božić, a svima sretan i miran svaki dan kroz cijelu 2024. godinu! Bog vas blagoslovio! Zdravi i veseli bili!

Kako je prenijela Fena, zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić je istakao:

- Vrijeme Božića uvijek iznova podsjeća da se svojim svakodnevnim djelovanjem i ponašanjem još snažnije zalažemo za jačanje dijaloga i odgovornosti, solidarnosti i tolerancije u društvu i zajednici, koja nas okružuje, ali samo uz iskrene osjećaje jednih prema drugima. Vrijeme koje slijedi na takav način bi se trebalo i iskoristiti.

Skup poput ovoga večeras je još jedna snažna poruka potrebe za zajedničkim radom i ulaganjem u našu zajedničku budućnost i budućnost naše djece, a ovo Božićno vrijeme je upravo prilika da jedni druge i potičemo na to. U našoj domovini različitost je svakodnevna i svugdje nas okružuje, ali unatoč tome učvršćivanje  povjerenja među ljudima i narodima neka nam bude obveza ovog Božića te rutina u 2024. godini.

Uz Vojni orkestar OS BiH, pod dirigiranjem maestra Josipa Popovića i poručnika Filipa Miloševića, nastupio je i vokalni sastav "Lašvanske dive“ te vokalni solisti Magdalena Bogić, Lucija Pervan, Slaven Čović, Ilijana Budimir Trupina, Tomislav Čorić i solist na gitari Josip Vukoja.

Prigodnom jednosatnom programu prisustvovale su mnoge zvanice.

Među njima su bili ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, komandant EUFOR-a Helmut Habermayer...

IMG_20231212_192754.jpg
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.