open-navfaktor-logo
search
Festivali
Od 1. do 9. oktobra: Ovogodišnji Mali MESS posvećen socijalnoj inkluziji
Ovogodišnji Mali MESS održat će se od 1. do 9. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo, a bogati program od sedam predstava je u potpunosti posvećen socijalnoj inkluziji.
16.09.2022. u 12:49
get url
text

Važnost da se kroz teatar mladi educiraju o inkluziji osoba sa poteškoćama u razvoju, te da na taj način kroz umjetnost razvijaju svijest o svojim vršnjacima, nosi jednu jaku i edukativnu poruku koju će nositi kroz čitav život.
Ove godine tri produkcije Pozorišta mladih našle su se u programu Malog MESS-a što svjedoči o njihovoj plodnoj produkciji za najmlađu publiku.

- Pozorište mladih i Festival MESS nastavljaju dugogodišnju saradnju i izuzetna nam je čast što smo ove godine Mali MESS posvetili inkluziji, s obzirom na to da smo i mi iz menadžmenta pozorišta prilagodili dostupnost pozorišta djeci sa poteškoćama u razvoju - istakao je Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo i pozvao djecu sa teškoćama da budu dio ovogodišnjeg Malog MESS-a koji se većinski odvija upravo u ovoj pozorišnoj kući.

Prostor putovanja, maštanja, empatije i suočavanja s realnošću je prostor koji, kako je naglasio Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a, žele "stvoriti putem projekta MALI MESS, iz kojeg će naša djeca izlaziti širih pogleda i suosjećajnije gledati na život".

- Od Orkestra Poco Loco koji će prirediti koncertnu predstavu ispred Pozorišta mladih 1. oktobra, pa preko fenomenalnih ostvarenja poput predstava "Olovni vojnik", "Cvrčak i mrav", te "Priča mi se priča: Crvenkapica" koje nose ovogodišnju poruku Malog MESS-a, svaki segment je važan da ukažemo na značaj inkluzije - naglasio je Kreševljaković.

Institucionalna podrška Festivalu, pogotovo programu Malog MESS-a je prepoznata od resornih ministarstava, koja su naglasila važnosti razvijanja ovakve vrste umjetnosti, ali i svijesti.

- Intenzivno radimo i djelujemo u smislu razvoja inkluzije u svim sferama našeg društva, pogotovo u domenu mladih kojima je naša pomoć potrebna. Važno je da šaljemo ovakve poruke putem medija, kako bismo razvijali i odgajali našu zajednicu - naveo je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

- Od malena djecu učimo da budu socijalna i empatična, a kao roditelj se ponosim jer smo počeli razmišljati kako djeca sa poteškoćama u razvoju mogu i moraju biti ravnopravan segment našeg društva - poručila je Ines Kavalec, direktorica udruženja "Dajte nam šansu".

Kako je istakla, ovakav program Malog MESS-a pokazat će kako da djeca u kolicima, djeca koja ne čuju, koja ne vide, budu dio društva i da budu jednaka u cijelom društvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.