open-navfaktor-logo
search
Premijera najesen
Muzički spektakl: Marko Kalajanović izvest će sevdalinke i šumadijske pjesme kao operne arije
U pripremi je muzički spektakl sevdaha i šumadijske pjesme, koji će spojiti aranžera i kompozitora Ammara Jažića, i baritona i prvaka opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Marka Kalajanovića.
07.08.2023. u 11:27
get url
text

Rotary klub Sarajevo izvršni je producent na ovom projektu koji će ponuditi zbirku poznatih narodnih pjesama, a koje približivaju kulture Bosne i Hercegovine i Srbije. Cilj je da pokaže da su te dvije kulture, sevdah i šumadijska pjesma, u muzičkom izražaju vrlo bliske.

Zapravo, ovo će biti prvi put da je neko stavio sevdalinku ili šumadijsku pjesmu u simfonijski izraz, da svaka numera bude skoro kao jedna zasebna operna arija.

Od sevdalinki, na repertoaru će biti: "Žute dunje", "Emina", "Snijeg pade na behar na voće", "Omer beže", "Da sam ptica", a od šumadijskih pjesama: "Polomiću čaše od kristala", "Djevojka iz grada", i "Moravsko predvečerje".

- Što se tiče datuma izvedbe to je još uvijek nepoznanica iz više razloga. Otprilike to što mi planiramo jeste da to bude oktobar ili novembar, premijera da bude u Narodnom pozorištu Sarajevo, izvedena od  strane Sarajevske filharmonije, naravno Marka Kalajanovića kao soliste. Sada tu je više faktora. Narodno pozorište u septembru otvara svoju sezonu, unutar sebe imaju četiri kuće, svi otvaraju sezonu, i taj septembar je svima bitan. Oktobar ili novembar je izvjestan da bi tada mogli organizirati premijeru. Što se nas tiče mi smo apsolutno spremni, jer je sve raspisano, spremno, sada je samo stvar tehničke prirode, kada će sala biti spremna, kada filharmonija može, kada dirigent filharmonije može - pojašnjava Jažić za Faktor.

Ideja da se spoje sevdah i šumadijska pjesma, ističe on, nastala je na vrlo plemenitoj osnovi. 

- Mirsad Ibrić je idejni inicijator. On je sa ljudima iz Rotary kluba, koji su se uključili i prepoznali ovaj projekat kao vrijedan i bitan da se podrži, on je sa njima napravio tu ideju da se Marku Kalajanoviću napravi nešto da se obilježi njegov rad kao opernog soliste u Sarajevu. Kada smo radili na tome šta je to nešto, još uvijek nismo znali precizno šta je ideja. Onda smo Marko i ja ideju brusili, i došli smo do zaključka da tu sevdalinku kao predstavnicu bh. kulture i šumadijsku pjesmu kao predstavnicu srbijanske kulture odakle Marko jeste rodom, on je porijeklom Šumadinac, da jednostavno spojimo u njegovoj izvedbi soliste, tako da bude par šumadijskih pjesama, par sevdalinki koje su ljudima najpoznatije za čuti. Tako da je ovo početak jednog projekta koji treba da doživi svoje  nastavke. Da se krene sa izborom tih pjesama, da to prvi put uradimo u našoj kulturi, da se uzrade aranžmani za simfonijski ansambl i opernog solistu, što se hoće reći da se od svake pjesme dobije lijepa operna arija. Tako da ta pjesma dobije novo ruho gdje će publici biti predstavljena - kaže Jažić. 

Otkriva da se već uveliko dogovara koncert u Beogradu, "možda sa beogradskom filharmonijom ili sa orkestrom RTS-a".

- Već preliminarno postoje neki dogovori da se vidi i u Beču - dodaje Jažić. 

U opernoj izvedbi emocije iz sevdalinke i šumadijske pjesme doživjet će svoj vrhunac u izvedbi Marka Kalajanovića, koji je za Faktor kazao da je ovaj projekat njegov poklon građanima Sarajeva i BiH.

- U opernim arijama i generalno  u operi, kod nas je tekst izuzetno značajan, i kazivanje tog teksta nevezano na kojem jeziku - italijanski, francuski ili ruski, na kojem su opere ispisane, mi insistiramo na tome da proživimo, doživimo i dočaramo taj libreto, odnosno tekst na jedan vrlo intenzivan i emotivan način. Dobro ste zapazili, upravo se to može na jedan lijep način iskoristiti kroz muziku ovih prostora da ona ne bude otpjevana samo melodijski, nego možda malo i više da se ispriča priča, i kada smo ovaj projekat pokrenuli i kada smo počeli na njemu da radimo, ono što je jedan od najvažnijih ciljeva jeste da svaka pjesma ponaosob bude ispričana, da  bude ispričana naravno kroz pjevanje, ali da akcenat ne bude samo na melodiji, već i na svjesnosti svake pojedinačne riječi koja biva otpjevana - pojašnjava Kalajanović. 

U Narodnom pozorištu Sarajevo debitovao je 2010. godine u operi Giusepe Verdija "Bal pod maskama". 

- Otprilike nakon deset godina angažmana u NPS - u u meni se rađala ideja da se na neki način zahvalim narodu koji me je tako srdačno primio. Razmišljao sam o projektu ovakvog tipa, kako bi se na pravi način zahvalio spajajući dva svijeta iz kojeg ja dolazim - Šumadije, jer ja sam rođen kod Čačka, i svijet koji me je prvi put te 2010. godine prihvatio. Nadam se da je nebo prepoznalo ovaj projekat i da će ga voditi tamo negdje pod zvijezdama gdje pripada - zaključio je Kalajanović. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.