open-navfaktor-logo
search
YouTube kanal
Mali MESS na malom ekranu u narednih šest nedjelja
Mali MESS, dječiji program 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, zvanično će biti održan od 18. oktobra do 22. novembra 2020. godine putem festivalskog YouTube kanala.
16.10.2020. u 08:02
get url
text

U narednih šest nedjelja, pod sloganom "Mali MESS na malom ekranu", mala i velika raja će tačno u podne imati priliku pogledati šest predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Program će zvanično otvoriti emitovanje predstave "Negdje drugo" ljubljanskog Lutkovnog gledališča.

- U vremenu pandemije COVID-19 dječiji teatar postao je još bitniji. Teatarske predstave i radionice nude priliku djeci da uđu u kreativni svijet i da na trenutak zaborave sve restrikcije sa kojima se suočavaju. Zbog toga je čuvanje kontinuiteta dječijeg programa za nas bio imperativ u kojem smo uspjeli - naglasili su iz festivalske Direkcije.

Predstava "Negdje drugo" namijenjena za 7+ djecu, donosi priču o djevojčici koja se zatekla usred rata. Kroz njene oči, publika ima priliku posmatrati grad koji se mijenja ispunjen strahotama, nasiljem, strahom, ali i nadom. Djevojčica ima samo jednu želju, da ode u drugu zemlju, gdje bi bilo mnogo ljepše. Želi da ode negdje drugo, negdje daleko od ratnih užasa.

- Probudila sam se jutros, oprala zube, kao i obično, doručkovala i otišla u školu. Sve je bilo prilično uobičajeno. A još jučer sam se igrala sa prijateljima u dvorištu. Sve je drugačije sada. Više mi ne daju da idem u dvorište. Preopasno je. A kada se začuje grmljavina, moram s majkom trčati u podrum. Više ne viđam ni prijatelje. I škola je završila. Samo su je zatvorili - jedna je od replika iz predstave.

"Negdje drugo" je dirljiva priča o apsurdu rata i njegovih strahota. Priča o tome kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči? Samo kroz ovu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti apsurd rata. Ova tema je prilično osjetljiva i bolna, stoga često ostaje prikrivena. Međutim, o njoj je itekako potrebno razgovarati, posebno pred najmlađom publikom.

U narednim nedjeljama publika će imati priliku pogledati i predstave "Pepeljuga", Malo pozorište Duško Radović (Srbija), "Tobija", Pozorište mladih Sarajevo, "Ako kažeš gotov si", Gradsko kazalište "Žar ptica" (Hrvatska), "Dječaci Pavlove ulice", Teatarska radionica Travnik i "Bela griva", Šabačko pozorište (Srbija).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.