open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud u Sarajevu
Održano ročište Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću: Kod koga su pronađeni zaključani telefoni u vešeraju
Na današnjem ročištu tužioci su naveli kako se istraga vodi oko 11 mjeseci a kojom se Elmedin Karišik tereti za krivično djelo organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, davanje nagrade, lažnog iskaza, zloupotrebu ovlaštenja...
Autor: E.D.-Š.
29.03.2024. u 19:22
get url
text
FOTO: Didier Torche / Detalj sa ročišta
FOTO: Didier Torche / Detalj sa ročišta
U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište po prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo da se Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću, koji su uhapšeni jučer u akciji "Start 2", odrede mjere pritvora zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.
U maju prošle godine, u sklopu akcije "Start" uhapšeni su tadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid, Karišik, kao i sekretar Općine Alma Destanović, te Mustafa Dedić i Emina Rogo.
Nakon hapšenja, Hadžibajrić stariji i Destanović su predati u nadležnost Tužilaštva KS, dok je Karišika i Hadžibajrića mlađeg preuzelo Tužilaštvo BiH.
U pritvoru je trenutno samo još Ibrahim Hadžibajrić.
Na današnjem ročištu tužioci su naveli kako se istraga vodi oko 11 mjeseci a kojom se Elmedin Karišik tereti za krivično djelo organizirani kriminal, davanje dara i drugih oblika koristi, davanje nagrade, lažnog iskaza, zloupotrebu ovlaštenja, pranje novca.
Zaštićene kriptokomunikacije između Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića
Seid Hadžibajrić tereti se za organizovani kriminal, pranje novca, primanje nagrade ili drugih oblika dobiti za trgovinu utjecajem.
- Prve tri tačke, osnovana sumnja, prevashodno proizilazi iz saslušanja svjedoka, materijalnih dokaza, ali i Sky komunikacije. Tužilaštvo je u posjedu te komunikacije. To su bile zaštićene kriptokomunikacije između Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića.
Pratili su se osumnjičeni, tajno praćenje, snimanje i zabilježeni presretnuti razgovori. Iz takvih dokaza Tužilaštvo je otkrilo neka nova krivična djela, nove činjenice i dokaze i s tim u vezi izvršeni su pretresi 28. marta u jutarnjim satima po nalogu Kantonalnog suda. Nakon što su osumnjičeni lišeni slobode i predati Tužilaštvu danas, protiv njih je podnijet izvještaj od MUP-a Kantona Sarajevo o počinjenim novim krivičnim djelima.
S obzirom na to da je kod ispitivanja Karišika branilac istakao prigovor na istragu, da se vodi paralelna istraga sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, mi smatramo da se ne radi o paralelnoj istrazi. Državno tužilaštvo prema našim informacijama vodi istragu za pranje novca sa međunarodnim elementom - naveli su tužioci.
Tužilac Darko Soldat je kazao da se iz komunikacija koje su detaljno opisane vidi lakoća stupanja u dogovor Karišika i Hadžibajrića vezano za preduzimanje kriminalnih radnji, iskorištavanje službenog položaja Hadžibajrića.
- Primjenom posebnih istražnih radnji uviđa se da je Karišik defakto nastavio vođenje svih poslova Plaza Group bez obzira na činjenicu da je postavljen novi direktor. Kod pretresa u ulici Čadordžina kod Karišika su pronađena tri mobilna uređaja, iPhone najnovije generacije zaključan. Dva su pronađena u vešeraju sakrivena i zaključana - kazao je Soldat i dodao da će se raditi vještačenje telefona.
Pronađena četiri nova dokumenta s ciljem pripreme alibija
Dodaje kako su u stanu Hadžibajrića pronađena četiri nova dokumenta koja nisu postojala u maju prošle godine, a čiji sadržaj "ukazuje na to da se radi novoformiranim dokumentima s ciljem pripreme alibija za radnje, izvršenje djela".
- Napravljeni su s ciljem stvaranja lažnih alibija - kazao je Soldat.
Potom je govorio Mirsad Crnovršanin, advokat Elmedina Karišika.
- Pažljivo sam slušao prijedlog za određivanje mjere pritvora i nikada se u historiji pravosuđa ovakva pravna situacija nije desila. Ovo je toliki pravni nonsens i zamka za Kantonalni sud koja nikada od reforme pravosuđa do sada nije viđena. Ja to odgovorno tvrdim. Časni sude, 09.05.2023. godine Elmedin Karišik sa Seidom Hadžibajrićem i drugim osobama je lišen slobode po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. MUP KS je vršio pretrese svih prostorija koje su pretresene i 28. marta ove godine.
Tog 9. maja 2023. godine se od Kantonalnog tužilaštva KS ispituju u svojstvu osumnjičenog. Nakon što je zadržan Karišik, Tužilaštvo BiH zbog krivičnog djela organizirani kriminal, pranje novca i davanje dara i drugih oblika koristi u dogovoru sa Kantonalnim tužilaštvom preuzima predmet i pred Sudom BiH se održava ročište za određivanje mjere pritvora prema Karišiku i Seidu Hadžibajriću - objasnio je Crnovršanin i dodao:
- Za iste navode danas ovdje sjede. Sud BiH na bazi prijedloga Tužilaštva je odredio mjere pritvora Karišiku u kojim je bio pet i po mjeseci. Potom je pušten na slobodu, ali su mu određene mjere zabrane od Suda BiH.
Nikada se u pravosuđu nije dogodilo da se predlaže mjera pritvora u odnosu na čovjeka koji ima mjere zabrane Suda BiH. Ako je i prekršio mjere zabrane, nije Kantonalni sud niti Tužilaštvo KS nadležno za te stvari već treba obavijestiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH koji će odlučiti da li su prekršene.
Advokat: Nonsens da se traži pritvor za osobu koja je pod mjerama zaštite
Naglasio je da kod određivanja mjere pritvora Sud BiH odbrani nije dostavio sve dokaze iz istrage.
- Nije dostavio ove dokaze niti je odbrana upoznata sa sadržajem Sky komunikacije koja se odnosi na osumnjičenog Karišika i Seida Hadžibajrića pred Tužilaštvom BiH. Mi to ne znamo jer nam je Sud zabranio objelodanjivanje tih dokaza. Ja sam jučer dobio svu Sky komunikaciju i prepiske uz ovaj prijedlog a ovi podaci su zaštićeni odlukom Suda BiH kao tajni podaci - rekao je Crnovršanin i zaključio kako je nonsens da se traži pritvor za osobu koja je pod mjerama zabrane.
- Tražimo da se taj prijedlog o pritvoru odbaci - rekao je Crnovršanin.
Istog stava je i advokatica Seida Hadžibajrića Adna Dobojlić koja je kazala kako nisu ni imali dovoljno vremena da se spreme za ročište, da su morali u sat i po vremena iščitati 139 stranica u kojima je sadržan prijedlog za pritvor. To je nazvala pritiskom kako na njih tako i njihove klijente.
Osvrnuvši se na dokumente koju su pronađeni tokom pretresa, kazala je kako joj je klijent objasnio da su ti dokumenti bili priustni i kod prošlogodišnjeg pretresa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.