open-navfaktor-logo
search
Akcija Start 2
Karišik i Hadžibajrić privedeni u MUP KS, objavljen video privođenja u Starom Gradu
Advokat Elmedina Karišika Mirsad Crnovršanin naveo je da se ovdje radi o "pravnom nonsensu"
Autor: M. M.
28.03.2024. u 11:15
get url
text
Privođenje Elmedina Karišika
Privođenje Elmedina Karišika
FOTO: SCREENSHOT
Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić, čiju imovinu jutros ponovo pretresa policija u sklopu akcije "Start 2" privedeni su u službene prostorije MUP-a Kantona Sarajevo. 
Kako se nezvanično saznaje, osim imovine u njihovom vlasništvu, policija je jutros pretresla i objekte Lejle Begović, sestre bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. 
- Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju slobode su lišeni E. K. (1990) i S. H. (1994) - saopćeno je iz MUP-a KS.
Uhapšeni su predati u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a policijski službenici Sektora kriminalističke policije, pod nadzorom postupajućeg tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu, dodaje se u saopćenju.
Advokat Elmedina Karišika Mirsad Crnovršanin naveo je da se ovdje radi o "pravnom nonsensu", budući da su obojica osumnjičenih već pod mjerama zabrane Suda BiH, kao i da su, prema njegovim riječima, predmeti koji su traženi naredbama o pretresu već ranije izuzeti u sklopu istrage koju vodi Tužilaštvo BiH i deponovani u Sudu BiH. 
Podsjetimo, u maju prošle godine, u sklopu akcije "Start" uhapšeni su tadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid, Karišik, kao i sekretarka Općine Alma Destanović, te Mustafa Dedić i Emina Rogo. 
Nakon hapšenja, Hadžibajrić stariji i Destanović su predati u nadležnost Tužilaštva KS, dok je Karišika i Hadžibajrića mlađeg preuzelo Tužilaštvo BiH. 
U pritvoru je trenutno samo još Ibrahim Hadžibajrić, dok su ostali pušteni na slobodu, uz određene mjere zabrane. 
Hayat je objavio i snimak privođenja Karišika, koji je izveden iz luksuznog kompleksa "Tao House" u Čadordžinoj ulici u Starom Gradu. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.