open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Elmedinu Karišiku, vlasniku Plaze, ukinut pritvor i prihvaćeno 346.000 KM garancije
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je ukinut pritvor Elmedinu Karišiku, te je prihvaćena garancija od 346.000 KM, saopćeno je danas iz Suda Bosne i Hercegovine. 
26.10.2023. u 16:15
get url
text

VEZANI TEKST - Agencija zapečatila i firmu "Plaza" u vlasništvu Karišika, Hadžibajriću mlađem i njemu produžen pritvor

Uz to su mu određene mjere zabrane i to zabrana napuštanja boravišta, zabrana putovanja, zabrana poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

- Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja. Osumnjičeni je upozoren da mu se može odrediti pritvor ukoliko prekrši obaveze nametnute ovim rješenjem - navedeno je u saopćenju Suda BiH.

Dodaju da se osumnjičeni u predmetu Elmedin Karišik i drugi terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

Karišik, vlasnik firme "Plaza", jedan je od uhapšenih u akciji "Start". Zajedno sa njim uhapšen je i sin sada bivšeg načelnika Općine Stari Grad Sarajevi Ibrahima Hadžibajrića, Seid Hadžibajrić.

Potom su službenici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, u pratnji pripadnika Sudske policije FBiH i MUP-a Kantona Sarajevo, zapečatili imovinu za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelom, između ostalog i firma Plaza. Ove aktivnosti provedene su u okviru predmeta "Start", koji se odnosi na načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, te sa njim povezane osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.