open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Zvizdić: NATO šalje u BiH bataljon rezervnih snaga kao podršku EUFOR-u
Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti, navodi se u objavi državnog zastupnika
Autor: Faktor
10.04.2024. u 15:25
get url
text
Državni zastupnik Denis Zvizdić (Narod i pravda) objavio je na svom Facebook profilu da će uskoro u Bosnu i Hercegovinu stići snage NATO-a. 
- NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea. Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti - napisao je Zvizdić.
Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravio je ove sedmice u Briselu gdje se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
- Predložio sam periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO u vojnim bazama u BiH kako bi se spriječilo narušavanje mira, a svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme, nažalost, imamo takve poteze - kazao je Bećirović nakon sastanka. 
Stoltenberg je poručio tom prilikom da "BiH ima status zemlje koja ima aktiviran MAP (Akcioni plan za članstvo), a svrha MAP-a je da BiH postane članicom".   
- I dalje smo duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela. To je bezobzirno i opasno, podriva teško ostvareni napredak i ometa reforme koje bi koristile vašim građanima - rekao je Stoltenberg.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.