open-navfaktor-logo
search
Uputila inicijativu
Zuko: Procedura biomedicinski potpomognute oplodnje u FBiH je kao da se "mijenjaju dijelovi automobila"
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Kenela Zuko (SDA) na posljednjoj sjednici ovog doma podnijela je inicijativu prema Vladi Federacije BiH i Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za poništavanje kriterija za rapodjelu budžetskog novca namijenjenog za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO) kako bi se omogućilo svakoj korisnici da izabere kliniku u kojoj će raditi ovaj postupak.
06.12.2023. u 08:13
get url
text

Naglašava kako to sada nije slučaj.

Žao mi je što nadležni ne shvataju da je ovo osjetljiva problematika 

- U Budžetu FBiH je planirano 10 miliona KM za biomedicinski potpomognutu oplodnju i trenutno je u procesu utrošak tog novca. Pokrećem inicijativu o obustavi trošenja novca građana FBiH jer iz relevantnih izvora imam informaciju da korisnice nisu u mogućnosti da koriste data sredstva u svrhu za koju su namijenjena.

Trenutno, procedura BMPO je takva u FBiH "kao da se mijenjaju rezervni dijelovi automobila". Žao mi je što oni koji su nadležni ispred Ministarstva zdravstva i ZZOFBiH ne shvataju da je ovo vrlo osjetljiva i ozbiljna problematika. Očekujem u narednom periodu da mi se dostave podaci da li je ovo tačno - rekla je na sjednici Zuko.

Ona je razloge za svoju inicijativu obrazložila.

- Od 1. januara 2023. godine je BMPO prešla u nadležnost ZZOFBiH, a koji je ponudio neprihvatljive uvjete za sve klinike koje se ozbiljno bave ovom problematikom. Vrlo je nerealno da se pacijenticama ograničava izbor klinike sa kojom će se raditi BMPO.

Prije nego je ZZOFBiH preuzeo utrošak 10 miliona KM, npr. u Kantonu Sarajevo, u Kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja je bilo najbitnije da se dobije saglasnost nadležne komisije da žena može pristupiti procesu BMPO, a novčani iznos je bio fiksan.

Ponude ispod svakih potreba 

Sada je ZZOFBiH ponudio svim klinikama uvjete koji su znatno ispod svakog nivoa stvarnih potreba te su uspješne klinike odustale od sklapanja ugovora sa Zavodom. Predlažem nadležnom ministarstvu i zavodu da ponište kriterije za raspodjelu budžetskih sredstava i daju mogućnost svakoj korisnici da izaberu kliniku u kojoj će raditi BMPO - rekla je Zuko i dodala:

- Trenutnim utroškom sredstava gdje se onemogućava pacijenticama izbor klinike za BMPO, ima ih koje već imaju pohranjene embrione u klinikama koje nemaju ugovor sa zavodom, a čime se daje prilike za tužbe, što je dodatni udar na FBiH.

Statistike govore da kod nas svaki 15. bračni par ne može prirodnim putem dobiti djecu.

Zatražili smo pojašnjenje u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Nema liste čekanja  

- Zavod postupa na osnovu donesenih propisa, zakona, smjernica, pravilnika... Bračni, odnosno vanbračni parovi imaju pravo izbora ovlaštene ugovorne zdravstvene ustanove za obavljanje BMPO, a prema listi ovlaštenih ugovornih zdravstvenih ustanova koja se objavljuje na internet stranici Federalnog zavoda, o čemu prilažu izjavu koja čini sastavni dio obavezne dokumentacije.

S obzirom na to da bračni / vanbračni parovi ostvaruju pravo na postupak BMPO u zdravstvenoj ustanovi koja ima rješenje Federalnog ministra zdravstva za obavljanje BMPO kao i činjenice da bračni, odnosno vanbračni parovi imaju pravo izbora ovlaštene ugovorne zdravstvene ustanove za obavljanje BMPO, Zavod je uputio poziv za potpisivanje ugovora svim zdravstvenim ustanovama koje imaju rješenje Ministarstva za obavljanje BMPO na području Federacije Bosne i Hercegovine - rečeno nam je u ZZOFBiH.

Dodaju da je za postupke BMPO Vlada FBiH odobrila 10 miliona KM.

- Trenutno su sredstva za ovu namjenu dostatna tako da i nema Liste čekanja koja je predviđena u slučaju nedostatka sredstava - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.