open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Zukić i ostali: Ponovo se odlučuje o privremeno oduzetim predmetima
Kantonalni sud u Sarajevu donio je procesno rješenje i vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje prijedlog za vraćanje privremeno oduzetih predmeta u postupku protiv Amira Zukića i ostalih, koji su nepravomoćno osuđeni na 15 i po godina zatvora za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima. 
12.07.2023. u 14:22
get url
text

Pojašnjeno je da je Kantonalni sud u Sarajevu donio rješenje po žalbi stranaka podnesenoj protiv naknadno donesenog rješenja prvostepenog suda kojim je odbijen prijedlog za vraćanje privremeno oduzetih predmeta.

- Obavještavamo vas da je doneseno rješenje kojim se ukida prvostepeno rješenje i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Spis vraćen Općinskom sudu dana 26. aprila 2023. godine - naveli su iz Kantonalnog suda.

Zukić, koji je ranije bio generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen je na tri godine zatvora, koliku kaznu je dobio i Esed Džananović, tadašnji izvršni direktor za Elektrodistribuciju "Elektroprivrede BiH".

Istom presudom Safet Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), na godinu i po zatvora.

Oni su proglašeni krivima za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekima nije, jer je došlo do hapšenja optuženih.

Prvostepenom presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od Bibića u ukupnom iznosu od oko 80.000 maraka, a od drugih su oduzeti telefoni kojima su razmjenjivali poruke prilikom činjenja krivičnih djela. Oduzimanje imovinske koristi od Zukića i drugih je odbijeno jer nije došlo do primopredaje novca.

Asim Sarajlić, također funkcioner SDA, oslobođen je po jednoj tački optužnice, a Nedžad Trako po više tačaka. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 2017. godine, a tokom suđenja je saslušano 110 svjedoka i vještaci, te uvedeno 300 materijalnih dokaza. Prvostepena presuda je izrečena krajem jula prošle godine, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.