open-navfaktor-logo
search
Koordinacija 13 NVO
Zločini na Ilidži: Krivična prijava protiv Neđeljka Prstojevića i 44 pripadnika sprskih snaga
Krivična prijava protiv Neđeljka Prstojevića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba i srpske općine Ilidža i 44 pripadnika srpskih snaga, političkih i paradržavnih organa u ovoj općini tokom agresije na BiH (1992-1995), podnesena je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
11.07.2023. u 14:28
get url
text

Da je spomenuta krivična prijava, shodno odredbama KZ-a i ZKP-a BiH, predata Državnom tužilaštvu, Feni je potvrdio predsjednik Koordinacije 13 ilidžanskih nevladinih organizacija Irsan Lekić u ime podnositelja prijave - Koordinacije i jedne fizičke osobe.

Kako je iz Koordinacije ranije saopćeno, za postupanje u vezi sa spomenutom prijavom opunomoćena je advokatica Sabina Mehić, a među zainteresiranima za ovaj slučaj je i Sanja Jažić, djevojačko Galešić, kćerka medicinske sestre Jagode Galešić, koja je 15. maja 1992. godine na Ilidži sa još četiri ranjenika oteta iz sanitetskog vozila u pratnji UNPROFOR-a, nakon čega su svi mučki likvidirani.

Iz Koordinacije NVO-a podsjećaju da je Haški tribunal (ICTY) u sklopu pravomoćnih presuda bivšim zvaničnicima RS-a Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajšniku i Biljani Plavšić, te generalima VRS-a - Ratku Mladiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, između ostalog, utvrdio da je na području općine Ilidža počinjen progon, zločin protiv čovječnosti, kao dio cilja trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s tih prostora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.