open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Zenički čimbur će se u četvrtak dijeliti i navijačima na utakmici BiH - Ukrajina
Fena
18.03.2024. u 14:46
get url
text
FOTO: Fena
Zeničani će i ove godine proljeće dočekati na obalama rijeka gdje će se zajedno s prijateljima, koji će tom prilikom doći iz drugih gradova i inostranstva, 21. marta družiti na tradicionalnoj Čimburijadi - najavio je danas na press konferenciji predsjednik Foruma građana Zenice (FGZ) Mirsad Mujkić.
Napominje da ova manifestacija nema formalnog organizatora jer se radi o manifestaciji koja je duža od jednog stoljeća, ali FGZ zajedno sa svojim partnerima, organizira popratne i brojne događaje i ovogodišnje Čimburijade, na kojoj će se prvi put predstaviti i volonteri Crvenog križa Grada Zenica.
Sportsko-rekreacioni klub Bosna i Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica dugogodišnji su partneri FGZ-a u realizaciji programa Čimburijade. 
- FGZ je pripremio 12 pratećih sadržaja. Dio programa počinje već sutra, dio je počeo i prije 15 dana objavom konkursa za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika svih osnovnih škola u gradu pod nazivom "I stiže proljeće u moj grad" - kazao je Mujkić.
Najavio je kako će maskota ove manifestacije, popularni Čimburko, sutra posjetiti zeničke vrtiće u sklopu "Male čimburijade", gdje će uz prigodan program mališanima dijeliti čimbur. Glavni program bit će održan u četvrtak, 21. marta uz rijeku Bosnu, na lokalitetu parka Kamberovića polje gdje će se predstaviti muzičari, trubači, folklor, duvački orkestar.
Ponovo će biti održano i 9. takmičenje u pripremi Zeničkog čimbura, a na taj se dan organizira i tradicionalno, prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni, kao i Regata na rijeci Bosni za koju su zaduženi članovi Sportsko-rekreacionog kluba Bosna iz Zenice.
Mujkić je napomenuo da će, s obzirom da se tog dana u večernjim satima, na stadionu Bilino polje u Zenici igra utakmica baraža za Evropsko prvenstvo u nogometu 2024. godine između selekcija Bosne i Hercegovine i Ukrajine, ovu manifestaciju promovirati i pred gostima i navijačima. Čimburko će, uz zapadnu tribinu, od 16 do 20 sati dijeliti čimbur navijačima koji će tog dana stići u Zenicu.
Zenički gosti tog dana, kao i prošle godine, bit će studenti Univerziteta u Zadru (Hrvatska) i Univerziteta u Ljubljani (Slovenija), koji se bave istraživanjem fenomena Čimburijade u Zenici, koja pretendira da postane kulturno blago BiH upisano u registar UNESCO-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.