open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Zdravstveni radnici u KS traže veću satnicu: Znamo da Zavod ima para, rok je 27. juni
Sva tri sindikata zdravstva u Kantonu Sarajevo jutros su održala sastanak sa pregovaračkim timom Vlade KS o povećanju satnice, kojem su prisustvovali i prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva, te Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS.
13.06.2023. u 15:33
get url
text

Dogovoreno je da Zavod zdravstvenog osiguranja KS do sastanka, koji je zakazan za 27. juni, napravi proračun o visini zahtjeva sindikata o povećanju satnice sa 2,76 na 3,28 KM.

Prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, za povećanje koje sindikati traže potrebno je oko 45 miliona KM.

Senad Sadiković

- Znamo da para ima u ZZOKS. Naši ekonomisti su uradili proračun i došli do informacije da u Zavodu ima viška oko 70 miliona KM slobodnih sredstava. Radi se o ogromnom budžetu koji se konstantno puni. Dobili smo informaciju da će se zakazati sastanak Upravnog odbora ZZOKS na kojem će se razmotriti naš zahtjev i izračunati koliko je to tačno novca. Mislim da ćemo 27. juna imati puno jasniju sliku - da li će se ovo okončati u korist svih radnika zdravstva u KS koji su zaposleni u svim javnim zdravstvenim ustanovama, uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" - istakao je Sadiković.

Kazao je kako su se na nastanku svi usaglasili da je radnicima u zdravstvu potrebno povećati plaće jer su posljednje, koje je urađeno u aprilu 2022, inflacija i konstantni rast potrošačke korpe davno "pojeli".

- S obzirom na to da su budžetski korisnici u KS u proteklom periodu dobili uvećanje plaća za 100 KM, a sindikati to već ugradili u kolektivne ugovore, mislimo da ne bi trebalo biti prepreke da i zdravstveni radnici dobiju ono što traže - navodi Sadiković.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici u KS traže veće plaće, ako se to ne desi, najavljuju obustavu rada

Dodao je kako im nije u interesu da dođe do obustave rada jer bi time najviše ispaštali pacijenti u KS, ali da isto tako žele skrenuti pažnju na zdravstvene radnike koji svakodnevno odlaze iz zemlje u potrazi za boljim primanjima i uvjetima rada.

- Želja nam je da u što korektnijem odnosu uspostavimo socijalni dijalog sa ministarstvom zdravstva i postignemo dogovor. Kolika će to satnica na kraju biti, dali smo njima da naprave proračun i s tim dođu na sljedeći sastanak. Optimisti smo da ćemo dobiti satnicu koju smo tražili. Ukoliko 27. juna ne budemo postigli dogovor, sindikati će nastaviti sa svojim aktivnostima, u šta spada i obustava rada, odnosno generalni štrajk zdravstvenih radnika u KS. Što se tiče Sindikata radnika u zdravstvu KS, apsolutno je pravno spreman na sve dalje korake - naglasio je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.