open-navfaktor-logo
search
Jutros sastanak sa Vranićem
Zdravstveni radnici u KS traže veće plaće, ako se to ne desi, najavljuju obustavu rada
Predstavnici sva tri sindikata zdravstva u Kantonu Sarajevo (Sindikat radnika u zdravstvu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i Strukovni sindikat medicinski sestara i tehničar) jutros će održati sastanak sa pregovaračkim timom Vlade KS, kojeg čine prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva KS, te još četiri člana ovog ministarstva.
13.06.2023. u 08:22
get url
text

Sindikati imaju samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice sa porastom troškova života.

- Tražimo povećanje satnice i da se odredi datum od kada će se ono primjenjivati - kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Trenutna satnica svim zaposlenima u zdravstvu iznosi 2,76, a sindikati sada traže 3,28 KM.

VEZANI TEKST - Sindikati zdravstva traže veće plaće; Hočko: I Uk i Vranić odgovorni su, moraju raditi da se zaustavi odlazak kadra

Ukoliko se prgovarački tim Vlade KS složi sa zahtjevom sindikata, spremačica bi, prema riječima Sadikovića, dobila najmanje povećanje od oko 100 KM, a ljekar specijalista najviše - više od 300 maraka.

- Mi smo zahtjev za povećanje satnice prema Vladi poslali još 30.12.2022. godine. Šest mjeseci poslije još nismo krenuli u izmjene. Nadamo se da bi se ovo trebalo završiti nakon jednog, eventualno dva sastanka sa pregovaračkim timom Vlade KS. Ukoliko se to ne desi, mi smo spremni na dalje sindikalne korake, a to su obustava rada, generalni štrajk - naglasio je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.