open-navfaktor-logo
search
Sedma sjednica
Zastupnici SNSD-a protiv državnog zakona o moru: Borimo se za nadležnost FBiH, treba nam reći hvala
U Sarajevu je u toku sedma sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu nalazi se 37 tačaka. 
07.06.2023. u 13:17
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD protiv izmjena zakona koje su predložili koalicioni partneri iz "Trojke"

U dosadašnjem dijelu sjednice najviše rasprave bilo je u vezi s Prijedlogom zakona o moru čiji su autori zastupnici Stranke demokratske akcije Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago. Jučer je ovaj zakon pao na Ustavnopravnoj komisiji Parlamenta BiH.

Protiv su bili članovi Marinko Čavara (HDZ), Darijana Filipović (HDZ), Nebojša Radmanović (SNSD) i Obren Petrović (SNSD). Za su bili samo Albin Muslić (SDP), Amor Mašović (SDA) i Šerif Špago (SDA). Na sjednicu nisu došli Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Predrag Kojović (Naša stranka).

Predsjednik Komisije Muslić i jedan od predlagača Špago istakli su u svom izlaganju da nema ništa sporno u predloženom zakonskom dokumentu. S druge strane, zastupnici SNSD-a Sanja Vulić i Milorad Kojić stali su u odbranu nadležnosti entiteta Federacija BiH?! 

- Sve u vezi s ovom tematikom regulisano je zakonskim aktima na nivou FBiH. Podržavamo mišljenje Komisije - kazala je Vulić.

Kojić je, pak, zatražio, da mu se zahvale iz FBiH?!

VEZANI TEKST - Kakva je sudbina Prijedloga zakona o moru: HDZ će gledati interes Zagreba, a ne BiH, šta tek očekivati od Dodika

- Ovim zakonom bi se davale dodatne nadležnosti Ministarstvu odbrane, a istovremeno se preskače Predsjedništvo BiH. Ovo je ispravan stav Ustavnopravne komisije, grčevito ćemo se boriti za nadležnost FBiH. Bilo bi lijepo reći hvala za to - ustvrdio je Kojić.

Zastupnički dom usvojio je na današnjoj sjednici zahtjev da se prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) razmatra po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u u parlamentarnu proceduru uputili su zastupnici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.