open-navfaktor-logo
search
Kako je radila
Zastupnici o ostavci Marinković-Lepić: Prevelik je bio pritisak "Trojke" i HDZ-a, loše se snalazila
Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) podnijela je ostavku na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine navodeći zdravstvene razloge.
26.09.2023. u 15:21
get url
text

VEZANI TEKST - Mirjana Marinković-Lepić podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće

Zastupnici sa kojima smo razgovarali smatraju kako je više razloga za ostavku, a jedan od njih je preveliki pritisak "Trojke" i HDZ-a na Marinković-Lepić kao i njeno nesnalaženje na poziciji predsjedavajuće.

- S obzirom na to da je predsjedavajuća Marinković-Lepić, između ostalog, navela zdravstvene razloge radi kojih podnosi ostavku, prije svega, upućujem joj iskrene želje za što bržim oporavkom.

Međutim, uzevši u obzir cjelokupnu političku situaciju i faktičko stanje iz kojeg je opće poznato da Dragan Čović i HDZ upravljaju svim procesima i da "Trojka" slijepo prati ono što im se naredi, a što je vrlo često suprotno Poslovniku doma i Ustavu Federacije BiH, vjerovatno je pritisak svega toga postao previše veliki, a što je za posljedicu imalo i ovu ostavku - mišljenja je Nezir Pivić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Objašnjava kako Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlaementa FBiH nije propisan institut posebne ostavke na dužnost predsjedavajuće Zastupničkog doma.

- Poslovnik poznaje samo ostavku na mandat zastupnika u Zastupničkom domu i to je jedini poslovnički način na koji prestaju dužnosti zastupnika na izabrane funkcije u okviru Zastupničkog doma. Sve što HDZ radi ili što naredi "Trojki" da uradi u Zastupničkom domu, usmjereno je supresiji (sprečavanje) demokratije i demokratskih procesa te imenovanju Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Alati koje koriste su različiti, od dostavljanje materijala deset minuta prije odlučivanja, pokušaja da usvoje nepostojeće izvještaje sa sjednica koje nisu održane ili optužbi da manjina-opozicija u Zastupničkom domu blokira većinu-vlast koja tvrdi da ima potrebni broj ruku za rad i odlučivanje.

Dakle, supresijom demokratije pokušavaju da sakriju svoje unutrašnje sukobe motivisane ličnim interesima u vezi sa raspodjelom fotelja i udovoljavanja želja Draganu Čoviću. Posljedica toga svega je nerad Parlamenta FBiH, gdje najviše trpe građani i privrednici - govori Pivić.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom (DF), zastupnicom u Zastupničkom domu FBiH.

- Predsjedavajuća je navela da je podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga mada je dojam da je bila pod pritiskom kao što smo svjedočili i da se poprilično loše snalazila u vođenju sjednica. Sutrašnju sjednicu može je voditi dopredsjedavajuća, a sam postupak razrješenja formalno treba uslijediti - kazala je Kratina i dodaje: 

- Predsjedavajući treba biti iz srpskog naroda, mada je pitanje šta će parlamentarna većina generalno podržati u izboru rukovodstva s obzirom na to da se već ranije problematiziralo pitanje razrješenja dopredsjedavajuće Edine Gabele (SBiH).

Sve u svemu, svjedočili smo i ranijim različitim situacijama u vezi sa predsjedavajućim i dopredsjedavajućim doma i ono što bi trebalo biti orijentir za političke stranke kod predlaganja članova rukovodstva u parlamenta jesu njihove kompetencije i elokventnost, što sada uglavnom nije bio slučaj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.