open-navfaktor-logo
search
Održan protest
Zastupnici NSRS-a raspravljaju o spornoj kriminalizaciji klevete, ministar kategoričan: Izmjene su bile neophodne
U Narodnoj skupštini RS-a danas je počela rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim je propisana kriminalizacija klevete i koji već duže mjesecima izaziva burne reakcije javnosti u ovom entitetu.
18.07.2023. u 11:59
get url
text

Novinari i aktivisti nevladninih organizacija u RS su u više navrata protestovali zbog ovakvih zakonskih rješenja, a uoči današnje rasprave i glasanja zastupnika, jutros je organizovana i protestna šetnja u Banjoj Luci. Konačna odluka da li će ovaj zakon biti usvojen, bit će poznata u četvrtak kada je dan za glasanje.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je u uvodnoj riječi u NSRS-u još jednom podsjetio na razloge za donošenje ovog zakona i istakao da su predložene izmjene i dopune bile "neophodne".

On je podvukao da je javnost imala aktivno učešće, te da su održane javne rasprave nakon što je u NSRS-u usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a.

- Kroz određene naslove i tesktove se pokušala napraviti slika da Vlada RS-a ignoriše mišljenje javnog mnjenja te da se ovim zakonom pogoduje pojedincima. Takve dezinformacije su doprinijele zbunjenosti javnosti i netačnoj slici - istakao je.

Govoreći o najspornijoj glavi krivičnih djela – protiv ugleda i časti, ministar Bukejlović je podvukao da se vodilo računa o Ustavu RS-a gdje je propisano da su lični integritet, čast i dostojanstvo nepovredivi, zatim o evropskim konvencijama o zaštiti ličnog i porodičnog života...

- Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo - rekao je Bukejlović.

VEZANI TEKST - Uoči glasanja zastupnika RS-a o kriminalizaciji klevete: Protestna šetnja u Banjoj Luci

Spornim zakonom kleveta se definiše kao krivično djelo, a propisane su novčane kazne od 1.000 do 6.000 KM, koje su značajno umanjene u odnosu na nacrt, kojim su bile predviđene novčane kazne i do 100.000 KM.

Također, u spomenutom  zakonskom prijedlogu izbačeno je krivično djelo uvreda, dok su smanjene kazne za krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, pa umjesto od 10.000 do 120.000 KM iznose od 1.000 do najviše 6.000 KM ukoliko su nastupile "teže posljedice", a dodan je i dio koji se odnosi na "amnestiju" ukoliko se objavljuju činjenice od javnog interesa.

U prijedlogu zakona navedeni član glasi: "Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a što nije, niti može predstavljati činjenice koje su od opravdanog interesa, kaznit će se novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.