open-navfaktor-logo
search
Zastupnička pitanja
Zašto Vlada FBiH nije smijenila i Krnjićevog zamjenika Čerkeza, zašto Marinković-Lepić zove na sastanke samo vlast
Zašto pored smjene Zijada Krnjića sa direktorskog mjesta u Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nije smijenjen i njegov zamjenik Velesko Čerkez, samo je jedno od zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
06.07.2023. u 12:12
get url
text

Federalni minstar unutrašnjih poslova Ramo Isak je odgovorao na pitanja da li je neko procesuiran zbog protesta održanih ispred zgrade Parlamenta FBiH 28. aprila.

Zastupnik Mario Karamatić (HSS) je kazao kako je dobio odgovor na ranije pitanje postavljeno ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću iz bivšeg saziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Karamatić je tražio da mu se odgovori zašto je u Ministarstvu zaposlen veliki broj osoba sa završenom medresom.

- Dedić je naveo da medresa ima priznate dipome, pisao je kako je proveden konkurs, a ja sam pitao koji su predmeti na medresi bitni za poljoprivredu. Pošto sam dobio bilo kakav odgovor reći su da sam zadovoljan - kazao je Karamatić.

Potom je pitao federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka, da li je neko kažnjen zbog blokade ceste ispred zgrade Parlamenta FBiH koja je bila u danu imenovanja nove Vlade FBiH nazivajući proteste cirkusom.

- Odgovor je jednostavan to je u nadležnosti kantonalnog mkinistarstva unutrašnjih psolova obavijestit će nas o poduzetim mjerama, vode se istrage u nadležnim tužilaštvima. Mi ićemo tražiti da nas informišu - odgovorio mu je Isak.

Zastupnica Begajeta Čaušević (SDA) je postavila pitanje Vladi FBiH po kojem osnovu je dala signal za prijevremnu smjenu Uprave Rudnika mrkog uglja Banovići, smatrajući smjenu nezakonitom.

Sanel Kajan (DF) je pitao Vladu FBiH zašto u paketu u Federalnom zavodu PIO pored Zijada Krnjića direktora nije smijenjen i njegov zamjenik Veselko Čerkez.

On je kazao kako smjena Krnjića nije sporna.

- Naime, 13 godina direktorske pozicije je previše, ali zašto isto niste uradili i sa Veselkom Čerkezom. Dotični je ostao u sjećanju nama sa juga u periodu 92'-96' godina a koji je bio urednik HTV Mostar i Hrvatske radio postaje Mostar čiji su zabilježeni brojni medijski istupi - kazao je Kajan.

Haris Šabanović (SDA) je imao pitanje za Ministarstvo prostornog uređenja u kojoj fazi je izrada regulacionog plana historijskog jezgra Mostar.

Marijana Šikuljak Hrvić (DF) je pitala nadležne zašto nije odobren novac za djecu oboljele od cistične fibroze, za primjenu inovativane modularne terapija Kaftrio.

- Prebačena  su dva miliona KM od Vlade FBiH za liječenje djece, ali to nije dovoljno jer lijek treba 28 djece.

Nihad Krajinović (SDP) je zatražio od Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstva zdravstva da odgovore da li se zna tačan broj aktivnih i neaktivnih tražioca posla kao što je poznato u RS-u i Brčko distriktu.

- Pitanje je i koliko ih je samo zbog zdravstvenog osiguranja na zavodima za zapošljavanje. Obrazloženje je da ima osoba koje oupće ne traže posao. Poražavajće je veliki broj neaktivnog stanovništva sa osnovnom školom - kazao je Krajinović.

Zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić je imala pitanje za predsjedavajuću Mirjanu Marinković-Lepić. 

- Vi ste 24.5.2023. godine kao predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH sazvali radno-konsultativni sastanak koji je održan 31.5.2023. u 12 sati u zgradi Parlamenta FBiH. Poziv za sastanak je bio sa memorandumom Zastuničkog doma, pečatom, vašim potpisom. Za dnevni red ste predložili tri tačke od kojih su dvije u vezi sa radom Parlamenta. Ono što je bilo napisano u pozivu jeste da sazivate samo parlamentarnu većinu, čime ste ugrozili moja prava kao zastupnice ali istovremeno postupili i na način da ste grubo prekršili Poslovnik Zastupničkog doma FBiH - kazala je Biščević-Tokić dodavši kako je poziv za sastanak od predsjedavajućih Zastupničkog i Doma naroda dostavljen članovima rukovodstva ovih domova samo iz reda hrvatskog i srpskog naroda, što predstavlja grubu povredu temeljnih ustavnih načela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.