open-navfaktor-logo
search
Samo rijetki transparentni
Zašto u Vladi FBiH kriju ko su savjetnici: Nikšić, Delić, Mijatović, Pozder..., ne odgovaraju koga su zaposlili
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac po dolasku na ministarsko mjesto imenovao je za savjetnika Zorana Šantića za poslove farmaceutike, navedeno nam je iz Ministarstva.
03.07.2023. u 11:46
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak angažirao dva savjetnika od kojih je jedan za obrazovanje

Šantić je za savjetnika imenovan 13. juna.

- Visina plaće savjetnika ministra, odnosno, koeficijent za obračun plaće definiran je Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, neto plaća imenovanog savjetnika iznosi 2.464 KM - odgovoreno nam je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Nepisano je pravilo da novi ministri u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ili bilo kojoj drugoj vladi angažiraju svoje savjetnike, stoga smo upit o angažiranim savjetnicima premijeru Nerminu Nikšiću i federalnim ministrima, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, uputili 8. juna. Do sada je odgovoreno iz osam ministarstva, dok osam ministara sa premijerom nam nisu dostavili tražene informacije.

Na pitanja da li i koliko savjetnika i stručnih saradnika po imenovanju su angažirali u ministarstvima nisu odgovorili, a što su bili dužni po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike, Nerin Dizdar, ministar za izbjegle i raseljene osobe, Vedran Lakić ministar energije, rudarstva i industrije. 

VEZANI TEKST - Nova vlast, nova lica: Ko će Sanju Vlaisavljević savjetovati o strateškom planiranju u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

Nije odgovorila ni Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija, federalni ministar za boračka pitanja Nedžad Lokmić i Željko Nedić, ministar prostornog uređenja. 

Upit u kojem smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacija je ignorisao i Vojin Mijatović koji je na čelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta kao i Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma.

Javnost je ostala uskraćena za odgovore da li je i koliko svojih savjetnika i stručnika saradnika u kabinetu angažirao premijer Nermin Nikšić.

Na naša pitanja među prvima je odgovoreno iz kabineta federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića. 

Najpodrobnije informacije o angažiranim savjetnicima dobili smo iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na čijem čelu je ministrica Jasna Duraković. 

VEZANI TEKST - Ovo su savjetnici koje je federalna ministrica Jasna Duraković angažirala, biografije su im veoma živopisne

Odgovorio nam je i Amir Hasičević, ministar trgovine.

Među prvima na upit nam je odgovorila i Sanja Vlaisavljević, ministrica kulture i sporta. Iz ovog ministastva su jedni od rijetkih koji su naveli plaću angažirane savjetnice. 

Odgovore smo dobili i od Kemala Hrnjića koji se nalazi na čelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vedrana Škobića, ministra pravde koji je recimo samo naveo ime savjetnika bez biografije... Odgovoreno nam je djelimično iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je ministar Ramo Isak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.