open-navfaktor-logo
search
Distributivna mreža
Zašto dio Kladnja gdje živi 1.500 stanovnika godinama ima probleme s električnom energijom?
Tuholj i Brateljevići, mjesne zajednice u Općini Kladanj već godinama imaju s električnom energijom.  
12.01.2024. u 09:28
get url
text

Česti prekidi u snabdijevanju, koji su posebno česti u zimskim mjesecima, stvaraju velike probleme stanovištvu, ali i firmama na tom području. Uzrok je dotrajala distributivna mreža i nepristupačna konfiguracija terena, zbog čega je prilikom popravki otežan pristup mreži. Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su najavili mogući početak gradnje novog dalekovoda na proljeće, piše federalna.ba.

Problematična trasa dalekovoda, zbog koje problem s kontinuiranim snabdijevanjem električnom energijom imaju Tuholj i Brateljevići, ali i Muška voda, vrh Konjuha, rudnik magnezita Miljevica, objekti šumarstva i vojni objekti, te vikend naselje, duga je oko 25 kilometara i većim dijelom prolazi kroz šumske predjele.

- Istina je da glavni vod i većina vodova idu preko nepristupačnih terena, ali nije to opravdanje u 21. vijeku imate - u ovoj godini je zabilježeno više od 20 dana da nije bilo električne energije, kada sve prekide saberete - navodi načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović (PDA).

Posljedice prekida u snabdijevanju električnom energijom najviše je osjetilo oko 1.500 stanovnika Tuholja i Brateljevića.

Predsjednik Savjeta MZ Brateljevići Hajrudin Krekić ističe kako struje nestaje u toku dana nekoliko, a zna se desiti i 2-3 dana. Snalaze se, dodaje, kako ko zna - svijeće, lampe...

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.