open-navfaktor-logo
search
Kriza vlasti
Zakazana nova sjednica: Iz PDA pojasnili zašto insistiraju na smjeni rukovodstva Vijeća Banovića
Predsjedavajući Robert Lapčević iz Stranke demokratske akcije (SDA) za četvrtak je zakazao redovnu sjednicu Općinskog vijeća Banovići s četiri tačke dnevnog reda. Ova sjednica dolazi nakon što je vanredna sjednica Vijeća, započeta u decembru i nastavljena 4. januara, okončana prekidom i bez izjašnjavanja o dnevnom redu.
08.01.2024. u 20:45
get url
text
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići

VEZANI TEKST - Kriza u Banovićima: Vijeće nije usvojilo privremeno finansiranje, ugrožena isplata pomoći EU-a

Zakonodavna vlast u Banovićima i dalje je blokirana, iako su vijećnici nove većine, koju čini 12 zatupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) i jedan zastupnik Naroda i pravde (NiP), nakon nekoliko mjeseci počeli prisustvovati zasjedanjima.

- Na dnevnom redu je odluka o privremenom finansiranju Općine, Nacrtu budžeta Općine za 2024. godinu te odluke o izvršenju budžeta i zimskom održavanju cesta. Odluku o privremenom finasiranju moramo imati s obzirom na to da nemamo usvojen budžet za tekuću godinu. Nova većina i dalje insistira na mojoj smjeni i smjeni zamjenika, ali da bi do toga došlo Vijeće mora usvojiti zaključak kojim će obavezati Komisija za izbor i imenovanje da provede proceduru u kojoj će sve stranke imati priliku da istaknu svoje kandidate - kaže Lapčević za Faktor.

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina održavala je vanredne sjednice koje su sami sazivali, a na njima su donosili odluke koje nisu provodive, jer nemaju pečat Općinskog vijeća.

Oni su odbijali doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo da zasjeda. Sada kada Vijeće u Banovića zasjeda u punom sastavu, ponovno imamo pat poziciju u kojoj niti jedna odluka još nije usvojena.

- Sve ovo što se dešava sada pokazuje zašto mi nismo išli na sjednice Vijeća. Da bismo deblokirali rad, smatramo da predsjedavajući i zamjenik moraju biti smijenjeni. Mi smo 11. decembra uputili dopis predsjedavajućem i predsjedniku Komisije za izbor i imenovanje, sa 13 potpisa, u kojem smo tražili njihovu smjenu. Njihov je cilj da se usvoji privremeno finansiranje, a da 31. marta, po isteku privremenog finansiranja, načelnik usvoji budžet mimo Vijeća, tako da u rukama jedne osobe bude i izvršna i zakonodavna vlast - kaže za Faktor Sifet Ikanović, kandidat nove većine za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići.

On ističe da je apsurno tražiti da Vijeće zaključkom naloži Komisiji za izbor i imenovanje da pokrene proceduru smjene rukovodstva.

- Dva člana Komisije za izbor i imenovanje su za 4. januar sazvali sjednicu Komisije za izbor i imenovanje, ali su od predsjedavajućeg Adela Lapandića iz SDA, dobili pisani odgovor u kojem se kaže da samo on može sazvati sjednicu, ali da u prethodnom periodu nije postojao akt koji bi ga na to obavezao. Zar nije jasno ko tu blokira. Predsjedavajući Vijeća Lapčević ne dozvoljava da sjednica počne i svaki put prekida zasjedanje prije glasanja o dnevnom redu. Mi ćemo u četvrtak ponovo tražiti dopunu dnevnog reda tačkama koje se odnose na smjenu starog i izbor novog rukovodstva Vijeća. Zbog postupanja predsjedavajućeg Lapčevića razmatramo i podnošenje krivične prijave protiv njega - zaključio je Ikanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.