open-navfaktor-logo
search
Traže odgovornost
Za sutra najavljeni protesti u Tešnju zbog katastrofalne situacije u Azilu za pse
Kako bi se ukazalo na katastrofalno vođenje Azila za pse u Tešnju čiji je osnivač Općina Tešanj, a koje je otkriveno 17. augusta, grupa aktvista organizira u petak s početkom u 11:30 sati mirne proteste u gradskom parku prekoputa zgrade Općine.
24.08.2023. u 18:12
get url
text

Inicijator je Fatima Lugonjić koja je alarmirala javnost uz podršku građana na horor u kojem su se nalazili psi.

U Azilu su psi bili u groznom stanju u nastambama prepunim izmeta, gladni, žedni. Snimljena je situacija u kojoj izgladnjeli pas jede leš drugog psa. Također, oko Azila su snimljeni mrtvi psi u grmlju, a jedan je nađen i spaljen.

VEZANI TEKST - Lugonjić o hororu u azilu u Tešnju: Vidjeli smo mrtve pse u boksovima, jedan izgladnjeli je jeo leš drugog

- Samo želimo da se oni koji su do sada vodili azil maknu i da odgovaraju za svoja nedjela. Horor je bio u azilu. Psi na ovoj vrućini bez vode i hrane u prljavom. Znali smo odranije da su rasni psi koji bi bili odvedeni u azil prodavani, ali da se životinje na ovakav način muče, nismo mogli ni zamisliti. Ali ovo što smo zatekli je prestrašno, jadne životinje. U Općini su nam kazali da se na javni poziv za brigu o azilu jedino javilo Udruženje Forte. Želimo da neko drugi vodi azil samo da psima bude bolje, da više ne pate. Ako treba, osnovat ćemo hitno društvo samo da se ovakvo što više nikada ne dogodi - kazala je Lugonjić.

Dodaje kako su se nakon 17. augusta svaki dan u podne okupljali ispred Azila za pse traživši od vlasti da reagira.

- Policija nam je rekla da se tu više ne možemo okupljati. Nakon što je jedan od novinara najavio dolazak, u azilu je sve počišćeno, "sređeno". Dolazili su i veterinari. Imamo informacije da je nekoliko pasa u baš teškom stanju i da te životinje dugo nisu imali posjetu veterinara. To se mora promijeniti, borit ćemo se. Za sve što pričam imam dokaze, snimke, fotografije. Htjela sam jednog psa da udomim, nisu mi dozvolili - kazala je Lugonjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.