open-navfaktor-logo
search
Šefica SNSD-ovih zastupnika
Vulić opet pita Sud BiH, ovaj put je zanimalo ko je naredio sječu stabala "i to u februaru"
Zanimala se i zašto Tužilaštvo BiH nije formiralo predmet protiv Službenog lista Bosne i Hercegovine jer je objavio izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH
Autor: Faktor
26.03.2024. u 07:39
get url
text
Sanja Vulić
Sanja Vulić
Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, od početka prošle godine je postavila oko 15 pitanja, mahom Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a u jednom od posljednjih se interesirala ko je naredio sječu drveća ispred zgrade ove dvije pravosudne institucije.
- Ko je naredio sječu drveća ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, i to u februaru mjesecu – zanimalo je Vulić.
S obzirom na to da se na zastupnička pitanja, ma kakva da su, mora dati odgovor, Iz Ureda predsjednika Suda BiH odgovoreno je da je za uklanjanje stabala oko kompleksa pravosudnih institucija direktno nadležna Služba za zajedničke poslove institucija BiH koja je u prvoj polovini 2023. zatražila od nadležnog KJKP Park Sarajevo da ukloni stabla koja su tokom te godine bila oštećena usljed snijega, kao i da potkrate ostala stabla uz ogradu kompleksa pravisudnih institucija "kako bi se moglo izvršiti planirano farbanje ograde u narednom periodu".
U svom interesovanju za rad Suda i Tužilaštva BiH, koje je došlo do izražaja suđenjem njenom stranačkom šefu Miloradu Dodiku, Vulić je pitala i za daktilografkinju, a nakon toga i ko je "ćelavi policajac koji je zalegao u stolicu kao da je na plaži i puhao Miloradu Dodiku za vrat".
- Imajući u vidu da je dama, plave kose, daktilograf ili... Iz galerije gledano, desno sjedila, nosila bijelu suknju ispod koljena, ali sa dubokim šlicem do prepone, da li je taj modni detalj dubokog šlica bio na Vaše odobrenje kako stoji: "Predsjednik suda može dozvoliti određena odstupanja ako to zahtijevaju određene prilike" - navela je Vulić u svom pitanju.
Zanimala se i zašto Tužilaštvo BiH nije formiralo predmet protiv Službenog lista Bosne i Hercegovine jer je objavio izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, zatim u oktobru prošle godine, kada je također bila na ročištu Dodiku, zasmetale su joj dvije zastave Bosne i Hercegovine i grb BiH u sudnici pa je pitala po kom se osnovu uređuje izgled sudnica, a onda je primijetila da u holu suda na više mjesta piše da se pošta Suda predaje u zgradi Tužilaštva te ju je zanimalo šta to znači.
Jedno od pitanja bilo je po kojem je osnovu Tužilaštvo BiH formiralo predmet Milorad Dodik i drugi, po kojim je kriterjima Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenovale Senu Uzunović za sutknju, a od Suda BiH je tražila odgovor na pitanje čime garantuje objektivnost ove sutkinje koja vodi suđenje Dodiku.
Ipak predmet njenih zastupničkih pitanja nisu bili samo Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo BiH. Dva puta je pitala za formiranje Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, te zašto je za N1 izdata nacionalna frekvencija u BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.