open-navfaktor-logo
search
Praksa će se promijeniti
Vranić prije odlaska ponovo dao novac privatnicima, šta o tome kaže novi ministar Hasanović
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo početkom ovog mjeseca omogućilo je građanima još 452 dodatna pregleda za ranu detekciju i prevenciju raka debelog crijeva, grlića maternice, dojke i melanoma.
18.11.2023. u 07:52
get url
text

Za provođenje pregleda izabrano je šest privatnih ustanova.

Hvale vrijedan projekat, rekli bi mnogi, da Ministarstvo zdravstva novac građana KS i državnih zdravstvenih ustanova ponovo ne daje u privatne džepove.

 VEZANI TEKST - Iskustva građana s preventivnim pregledima u KS: "I prvi put sam se prijavila, nikad me nisu nazvali..."

Zar se navedeni pregledi nisu mogli obaviti u javnim zdravstvenim ustanovama, primjera radi u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ili Javnoj ustanovi Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, koji imaju dovoljno i dermatologa i ginekologa koji bi izvršili preglede, umjesto da Ministarstvo zdravstva i njegov sada već bivši ministar Haris Vranić, sklapaju ugovore sa privatnicima koji to isključivo rade za novac.

Ovakav postupak Vranića nije jasan ni mr. med. sci. dr. Enisu Hasanoviću (SDP), koji je nedavno imenovan za ministra zdravstva KS.

Kao dojučerašnji direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, kaže, kako su i oni pitali ministarstvo zašto se ti pregledi nisu dali javnim zdravstvenim ustanovama da ih urade.

- Od jučer sam tek ministar i stvarno nisam mogao svu dokumentaciju pregledati te se o svemu informisati. Zavod za zaštitu žena i materinstva je prije godinu dobio da uradi 50 posto preventivnih pregleda na HPV, ne znam zašto to nismo dobili ovog puta? Ne znam kako su i zašto išli konkursi na takav način, to je sada sve završeno, ali analizirat ćemo u narednom periodu sve. Ja koji sam do jučer radio u javnom zdravstvu i zastupao ga, apsolutno sam za to da se takvi projekti provode u javnim zdravstvenim ustanovama. Ne znam što to nije urađeno - kaže novi ministar.

Hasanović, koji je specijalista ginekologije i akušerstva, autor je programa za skrining dojke i karcinom grlića maternice.

- U potpunosti razumijem one koji postavljaju ovakva pitanja, moje kolege iz javnih ustanova. Naravno, da je privatnim ustanovama plaćeno da to urade, ali koliko u ovom trenutku zaista ne znam, dajte mi malo vremena da sve analiziram - naveo je Hasanović.

Faktor je o Vranićevim "projektima" prelivanja novca iz javnih zdravstvenih ustanova u privatne, pisao i ranije nakon što je Ministarstvo zdravstva KS prošle godine dalo nalog Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS da u svom finansijskom planu predvidi stavku za pokrivanje troškova pregleda u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, svih dijagnostičkih procedura, te patohistoloških i citoloških nalaza na koje bi se čekalo duže od 20 dana u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

VEZANI TEKST - Vranić novac daje privatnicima, uzima od državnih zdravstvenih ustanova, sindikati poručili: Katastrofa!

Reagirali su sindikati u zdravstvu navodeći kako je to "još jedan udar na javne zdravstvene ustanove te još jedan u nizu pokušaja Ministarstva zdravstva da nešto učini".

- Moj stav je da je ovakav potez Ministarstva zdravstva - katastrofa. Mi nemamo trend razvoja javnog zdravstva, a ovakvi potezi još ga samo dodatno utapaju. Ove godine smo u goroj situaciji nego prošle jer nema volje da se javno zdravstvo razvija. Nažalost, uposlenih u javnom zdravstvu i pacijenata. Zbog toga će privatni sektor dobijati sve više, a razlog je svima jasan - zato što se ne ulaže u javno zdravstvo, aparaturu, kadar. Lako se odričemo kvalitetnog kadra i iskusnog. Ljudi odlaze u privatni sektor, u druge kantone, u druge države - kazao je početkom ove godine u izjavi za Faktor prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.