open-navfaktor-logo
search
Propalo mirenje
Vlast ih ignoriše: Veliki protest zdravstenih radnika u KS 5. septembra, najavljuju i generalni štrajk
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo, njih oko 8.000, 5. seprembra izlaze na proteste ispred zgrade Vlade KS.
16.08.2023. u 16:43
get url
text

Odluka je to koju su jednoglasno donijela sva tri sindikata (Sindikat radnika u zdravstvu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i Strukovni sindikat medicinski sestara i tehničar) nakon što su, kako nam je kazao Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, propali pregovori sa Vladom KS o povećanju neto satnice sa porastom troškova života.

Bit će postavljeni trijažni punktovi

- Nakon što su predstavnici sindikata napustili sastanak 13. jula, kojem su prisustvovali pregovarački tim Vlade KS te predstavnik Zavoda zdravstvenog osiguranja ZZO) KS, sačekali smo da prođu zakonski rokovi, krenuli u arbitražu i mirno rješavanje spora. Međutim, na naše dopise niko od nadležnih, a to su Vlada KS na čelu sa premijerom Nihadom Ukom, i Ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Harisom Vranićem, nije odgovorio. U međuvremenu istekli su svi rokovi za mirenje, mi smo odlučili krenuti dalje zakonskim putem u organizaciju protesta i generalnog štrajka - kaže Sadiković.

 VEZANI TEKST - Oko 8.000 radnika u zdravstvu KS stupaju u štrajk, za stanje u kojem su se našli krive ministra Vranića

Ukoliko protesti 5. septembra ne urode plodom, prema riječima Sadikovića, zdravstveni radnici u KS u istoj sedmici će stupiti u generalni štrajk.

- Generalni štrajk znači da bukvalno nijedna javna zdravstvena ustanova u KS neće primati pacijente osim hitnih slučajeva, odnosno životno ugroženih osoba. Mi smo već uradili pripreme, napravili sporazume za zdravstvene ustanove koje menadžmenti trebaju potpisati. Tokom generalnog štrajka ispred svake zdravstvene ustanove bit će postavljeni trijažni punktovi u kojima će se određivati koji pacijent je hitan i kome će se pružiti zdravstvena usluga. Napomenuo bih da za vrijeme generalnog štrajka neće raditi pravne, ekonomske te još neke službe i neće biti nikakvih uplata, isplata, tendera, plaća - pojasnio je Sadiković.

Traže povećanje neto satnice

Zdravstveni radnici u KS imaju samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice, koja u ovom trenutku iznosi 2,76, na 3,28 KM.

- Vlada KS i njeno resorno ministarstvo aposlutno nemaju razumijevanja prema zdravstvenim radnicima, ali ni prema pacijentima. Oni bukvalno ništa ne rade na unapređenju zdravstvene usluge u KS prema zdravstvenim osiguranicima u KS. ZZOKS čuva sredstva, pokušali su ih čak i sakriti, postali su majstori u tome. Međutim, mi smo ih raskrinkali. Trenutno u Zavodu ima više od 130 miliona KM slobodnih sredstava. Vranić tvrdi da nije znao za njih, ali ne mogu nas prevariti. To je dogovor ministarstva i Zavoda kako bi što više sakrili para, a onda jedan veći dio prebacili u privatne bolnice koje se otvaraju u narednom periodu - istakao je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.