open-navfaktor-logo
search
Kupac Deny-Prom
Vlada KS za Kinemu dobila više od 700.000 KM, 90 posto filmske građe već propalo
Preduzeće za promet, proizvodnju i prikazivanje filmova - Kinema Sarajevo, po odluci Vlade Kantona Sarajevo iz 2021. godine, prodana je u junu ove godine, potvrdio je za Faktor likvidacioni upravnik Enis Džihanić. 
16.10.2023. u 18:21
get url
text

U pitanju je nekretnina, poslovni objekat sa pripadajućim zemljištem, koji se nalazi u Sarajevu, ulica Safvet bega Bašagića br. 87, ukupne površine 826 m2, kojoj je sudski vještak Jasmin Šarenkapa u februaru ove godine procijenio vrijednost na 695.777,68 KM. No, Džihanić, ističe "da je prodana za veći iznos".

- Iznos od 695.777,68 KM je bila početna cijena. Za veći iznos je prodan objekat. Nekoliko dana nakon oglasa izvršena je uplata i potpisan je ugovor sa notarom. Uglavnom kupac je izmirio četvrti ili peti dan svoje obaveze – pojasnio je Džihanić.

Dodaje da su uplaćena sredstva na računu Kineme, kao i da će "Vlada KS donijeti odluku šta će dalje sa tim sredstvima".

Pitali smo ga i gdje su smjestili filmsku građu.

-  Pošto je prostor prodat morali smo premjestiti, preseliti arhivu filmova. Premješteno je na drugo sigurno mjesto, i čeka se odluka Ministarstva kulture i sporta šta dalje raditi sa navedenom arhivom. Mislim da je u pitanju veliki filmski fond, ali 90 posto, prema onome što je uočeno, uništeno je od ranije. Tako šta će se tu koristiti stvarno ne znam. Nisam stručan da bi mogao govoriti da li će se to moći dalje iskoristiti ili ne – ističe Džihanić.

Kaže da je urbanističkim planom predviđen objekat istih gabarita, ali, šta će investitor praviti na mjestu sada već bivše KINEME, nije upućen.

- To treba da pitate kupca Deny-Prom šta će raditi na tom objektu – zaključio je Džihanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.