open-navfaktor-logo
search
Usvojen zaključak
Vlada KS će koristiti stubove za javnu rasvjetu da poveća prihode
Na prijedlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Zaključak o visini komunalne naknade za korištenje instalacija javne rasvjete u 2023. godini za potrebe samostojećih svijetlećih reklamnih panoa.
11.05.2023. u 13:56
get url
text

Ovim zaključkom, prvi put u Kantonu Sarajevo, instalacije javne rasvjete će biti korištene za potrebe postavljanja samostojećih svijetlećih reklamnih panoa, uz plaćanje godišnje naknade za ovu uslugu.

Po riječima ministra komunalne privrede KS Almira Bečrevića, u Kantonu Sarajevo postoji oko 50.000 stubova javne rasvjete koji potencijalno mogu biti iskorišteni za ovu namjenu.

- Mogući prihod Kantona Sarajevo po osnovu postavljanja samostojećih svijetlećih reklama na stubove javne rasvjete, a kada bi sve bile iznajmljene, bio bi oko pet miliona KM. Prema trenutnom interesu, očekuje se prihod po ovom osnovu u 2023. godini u visini do 100.000 KM. U Ministarstvu očekujemo porast ovih prihoda u narednim godinama - naveo je ministar Bečarević, saopćio je Press KS.

Istakao je da će javni poziv za dodjelu ovog prava, uz plaćanje naknade, Ministarstvo objaviti naredne sedmice.

- Ovo je samo početak uređenja ove oblasti na način da svi oni koji će koristiti stubove javne rasvjete prvo plaćaju električnu energiju koju koriste za svijetleće reklame, a onda i godišnju naknadu koja do sada nije plaćana, a ista će iznositi 97,50 KM bez PDV-a - naglasio je ministar Bečarević.

Kako je istaknuto, zaključak je dio programskih mjera ove Vlade, prema kojima se sva imovina i resursi Kantona stavljaju u funkciju ispunjavanja potreba građana, kao i prikupljanja prihoda od te imovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.