open-navfaktor-logo
search
SDP i HDZ imaju zamjerke
Vlada HNK na čekanju, šta je rješenje kako bi NES bio dio vlasti, a da svi budu zadovoljni?
Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je bila najavljena za danas, a u vezi s formiranjem nove vlade odgođena je. Razlog tome jeste SDP-ovo neslaganje sa uvođenjem NES-a u Vladu HNK.
23.10.2023. u 14:04
get url
text

VEZANI TEKST - Jesu li u SDP-u svi za koaliranje sa SDA u novoj Vladi HNK: Zalihić kovertirao potez, čeka organe partije

Novu koaliciju u HNK trebali su činiti SDP, SDA i HDZ. Međutim, od samog početka pregovaračkih procesa u HNK bilo je jasno da SDA i NES idu zajedno. U Skupštini HNK, HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, pojašnjava kako je sporazum doveden do kraja sa SDA i HDZ-om.

- Napravili smo programski dio, sporazum. Deset sati prije održavanja Skupštine SDA je tražila da u sporazum, odnosno u vladu uvede četvrtog partnera NES, što je nama neprihvatljivo jer se držimo onoga što smo pregovarali - naveo je Zalihić.

Kako dodaje, oni su od početka do kraja govorili da je "NES neprihvatljiv partner".

- Potpuno smo bili šokirani kada smo u nedjelju došli u poziciju da za ministra pravosuđa, gdje sporazumno piše da će to mjesto usaglasiti SDA i SDP kao zajedničkog kandidata, da nam je SDA tražila da to damo NES-u. To je za nas neprihvatljivo i tu su završili jučerašnji razgovori i isključivi razlog za otkazivanje je nepoštivanje sporazuma - kazao je.

Na pitanje da li će se nastaviti sa pregovorima, Zalihić odgovara da se oni drže sporazuma do kraja.

- Nije na nama. SDA očigledno ima nekih svojih unutrašnjih problema koje ja ne bih komentirao i to bi morali riješiti unutar sebe. SDA nam je govorila do posljednjeg dana da će oni predložiti i usaglasiti kandidata ili da mi predložimo, ali da to bude zajednički kandidat taj ministar pravosuđa. Na kraju, taj posljednji sastanak, dan pred održavanje Skupštine donijeli su priču o NES-u - rekao je Zalihić.

Potpredsjednik KO SDA HNK Džafer Alić također je kazao da će se razgovori nastaviti.

- Samo moramo još dodatne konsultacije napraviti sa NES-om, SDP-om i HDZ-om. Nadam se da ćemo vrlo brzo naći rješenje. Mi moramo voditi računa i u matematičkoj zastupljenosti u Skupštini i u tom smislu, mi kada smo sa NES-om vodili razgovor, odmah nakon izbora imali smo dogovor da idemo zajedno.

Međutim, mi i oni, nije dovoljno za koaliranje s HDZ-om da dobijemo potrebnu većinu. Sa SDP-om imamo dovoljan broj ruku, a NES je tu sa nama kao naš partner. Mi smo ih tako i prezentovali i na takav način i razgovaramo sa SDP-om i HDZ-om - pojašnjava on.

VEZANI TEKST - HDZ HNK: Ne možemo uvođenje NES-a u kolaciju smatrati kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma

Rekao je kako su spremni sa NES-om dogovoriti da se SDA odrekne pozicija u vladi u NES-ovu korist.

- Da to bude neka naša priča i da onda na takav način zastupamo stavove dalje. Imali smo takav proces i pristup. Međutim, izgleda da ponekad nešto neusaglašeno, odnosno nedorečeno ostane i tu imamo evo nezavršen proces koji moramo dovršiti - naveo je Alić za Faktor i dodao kako je mišljenja da im je potrebno još malo vremena pa da onda zajednički sa partnerima dogovore dalji tok.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.