open-navfaktor-logo
search
Razočarani sastankom
Vlada HNK dala sramnu ponudu sindikatima obrazovanja, članstvo se već izjašnjava za generalni štrajk
AUTOR: Autor: Faktor
09.04.2024. u 08:34
get url
text
Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dali su sramnu ponudu sindikatima obrazovanja u HNK koja je proslijeđena članstvu, koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk, saopćeno je jutros iz Koordinacije sindikata HNK.
Podsjetili su da su sindikati obrazovanja 20. februara održali dvosatni štrajk upozorenja, a potom su, nakon poziva vlasti, pristali prekinuti sve aktivnosti do kraja marta i nastaviti pregovore. Zatražili su sastanak koji je i održan jučer. 
Ono što su sindikati obrazovanja tražili jeste povećanje plaća od 15 posto, pokretanje procesa napredovanja u struci, potpisivanje sporazuma o zbrinjavanju radnika, izradu Pedagoških standarda, sistematske preglede, raspisivanje konkursa na neodređeno i pomoć po Uredbi Vlade FBiH.
- Jučer je održan planirani sastanak na kojem je predočena sramna ponuda Vlade – povećanje koeficijenata od 2,5 posto od 1. juna, i to ne za sve uposlenike. Urađen je Pravilnik o napredovanju i predviđen dodatak za mentore u iznosu od tri i pet posto za savjetnike (prije ukidanja ovi dodaci su iznosili pet i osam posto), kao i Pedagoški standardi. Iako je većina kantona dobila dio pomoći po Uredbi Vlade FBiH, u HNK nema novca ni za to.ž
Ovo je još jedan šamar uposlenima u obrazovanju kojima se pokazuje koliko se oni i njihov rad cijene. Razočarani ponudom koju su dobili, sindikalni predstavnici su ove informacije proslijedili članstvu koje se, prema prvim reakcijama, već izjašnjava za generalni štrajk - navedeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.