open-navfaktor-logo
search
Traže i ostavku ministrice
Prosvjetari najavili štrajk u osnovnim školama KS 17. aprila i proteste pred zgradom Vlade
Faktor
20.03.2024. u 08:45
get url
text
Saudin Sivro
Saudin Sivro
Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Saudin Sivro najavio je da štrajk prosvjetnih radnika u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo počinje 17. aprila.
On će danas, zajedno sa članovima štrajkačkog odbora, održati i konferenciju za medije ističući da u aprilu pod motom "Obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja počinju štrajkovi u osnovnim školama i protesti ispred zgrade Vlade KS".
Tema press konferencije su štrajk upozorenja, protesti i bojkot u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.
U zahtjevima prosvjetara se ističe: stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika, zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare, bolji propisi, nastavni planovi i programi i udžbenici koji će se kontinuirano prilagođavati i unapređivati u skladu s potrebama modernog obrazovanja, a posebno s potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika. Prosvjetari također traže i ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Muminović-Hota "koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.