open-navfaktor-logo
search
Traže izmjene zakona
Vijeće nacionalnih manjina ukazalo na zloupotrebe: Izjašnjavajući se kao ostali zauzimaju mjesta koja nama pripadaju
Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine ukazalo je na stalan problem zloupotrebe izjašnjavanja o pripadnosti konstitutivnom narodu i ostalim po izbornim ciklusima, te će predložiti izmjene i Zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina i Izbornog zakona BiH.
06.03.2024. u 16:06
get url
text
Vijeće nacionalnih manjina BiH
Vijeće nacionalnih manjina BiH

VEZANI TEKST - Ćudić opet nije Bošnjakinja: Bosiću se "nagovorila", Dodiku, Čoviću i Schmidtu ona i NS šute kad ih zovu "bošnjački blok"

Mujo Fafulić, predsjedavajući ovog vijeća, kazao je da ne znaju tačan broj zloupotreba, ali da je za njih puno svaka.

- U Ustavu nije pobrojano ko su nacionalne manjine. Time se neko iz konstitutivnog naroda može izjasniti kao ostali i zauzimaju mjesta koja pripadaju nacionalnim manjinama u kantonalnim skupštinama, entitetima... Nijedan nije obnašao te pozicije kao pripadnik nacionalnih manjina nego kao ostali. A nisu se izjašnjavali kao pripadnici nacionalnih manjina koje su prepoznate u zakonu već se izjašnjavaju kao Bosanci, Hercegovci, nešto što nije priznata nacionalna manjina. Zakon je definirao 17 nacionalnih manjina. U Vijeću nacionalnih manjina ima ih 18 – istakao je Fafulić.

Naglasio je da u Ustavu BiH treba pobrojati sve priznate nacionalne manjine, a kako nema političke volje za to, premosnica bi bila da se urade izmjene ili dopune Izbornog zakona, zagarantuju mjesta na nivou kantona ili entiteta, i onda će nacionalne manjine imati priliku birati svoje pripadnike.

Fafulić je napomenuo da su nacionalne manjine imale zagarantovana mjesta na lokalnom nivou, ali im je i to uskraćeno.

- Bilo je 36 mjesta u općinama i gradovima u BiH zagarantovano. Općine i gradovi su imali priliku, mogli su izmijeniti statute i zagarantovati ta mjesta. To su uradili Lukavac, koji je propisao dva mjesta za nacionalne manjine, ne za "ostale", i Brčko Distrikt, također dva, u skupštinama. Od 2012. godine smo izgubili 14 mjesta zbog političke volje određenih gradova i općina. Oni su to vidjeli kao kamen spoticanja pa su izmijenili statute i ukinuli ta mjesta za nacionalje manjine – dodao je Fafulić.

Kazao je da su na posljednjoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina prije nekoliko dana vodili raspravu o svemu tome.

- U pripremi su izmjene zakona koje će se uputiti na idućoj sjednici Vijeća ka Parlamentarnoj skupštini BiH, Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamenta, Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH – rekao je Fafulić.

Nije mogao precizirati šta bi mogao biti njihov prijedlog za izmjene dva zakona, ali će se ići i u pravcu pokušaja rješavanja zloupotrebe instituta izjašnjavanja o pripadnosti konstitutivnom narodu i ostalim u izbornom procesu.

- Mi kao Vijeće trebamo vidjeti šta je sve nedostatak, koje su sve prepreke. Ima više stvari koje treba definisati. Postojeći Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina se ne implementira u potpunosti. Paralelno se mora raditi na Izbornom zakonu. Ići će te dvije inicijative, dva prijedloga. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, čiji su predstavnici učestvovali na sjednici Vijeća, tu su da pomognu, daju podršku. Ali na nama je da kreiramo i usaglasimo se šta su sve prepreke – istakao je Fafulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.