open-navfaktor-logo
search
U hibridnom formatu
Vijeće ministara: Održana sjednica radnog tima za izradu Plana reformi
Fena
25.03.2024. u 17:31
get url
text
FOTO: VMBiH
FOTO: VMBiH
FOTO: Vijeće ministara BiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto predsjedavala je danas 4. sjednicom Radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, koja je održana u hibridnom formatu u Sarajevu.
Radni tim je upoznat s informacijom o potrebi ubrzanja dinamike za usvajanje nove liste reformi Evropske komisije, o kojoj će se svi članovi izjasniti do 29. 3. 2024. godine i pojedinačna stajališta dostaviti Direkciji za ekonomsko planiranje. Nakon toga će Direkcija za ekonomsko planiranje žurno sačiniti konsolidiranu listu reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan i proslijediti je Evropskoj komisiji, kako bi se ubrzanijom dinamikom ispunili rokovi iz ambiciozne mape puta.
Bosna i Hercegovina je u obavezi dostaviti Evropskoj komisiji konsolidiranu listu reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan početkom aprila ove godine. Nakon toga će, u Evropskoj komisiji, uslijediti konzultacije sa zemljama članicama Evropske unije, a očekuje se da se taj proces okonča do 26. aprila ove godine.
- Evropska komisija ranije je predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za period od 2024. do 2027. godine, kako bi se omogućilo zemljama regije da intenziviraju reforme i značajno ubrzaju proces proširenja i rasta svojih ekonomija - saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.